0
1
σχόλια
505
λέξεις
ΖΗΝ
DOCTV.GR | UNSPLASH
30 Ιουνίου 2023

Τι θα λέγατε να φτιάξουμε ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι μας φυτεύοντας καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα; Εξαιρετική ευκαιρία για να απολαμβάνουμε λαχταριστά φρέσκα φρούτα, για να φτιάξουμε χυμό ακόμα και γλυκά του κουταλιού!

Παράλληλα, αυτά τα δεντράκια έχουν σημαντική καλλωπιστική αξία, καθώς διαθέτουν πλούσιο φύλλωμα, όμορφα άνθη και εντυπωσιακούς καρπούς. Ας δούμε λοιπόν, τι μπορούμε να φυτέψουμε σε γλάστρα. Ξεκινάμε με τα εσπεριδοειδή: Λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά και κουμ κουάτ. Κι αν θέλουμε κάτι πιο εξωτικό, μπορούμε να δοκιμάσουμε μία μπανανιά και ένα ανανά.

1. Τι θέση επιλέγουμε για να φυτέψουμε δέντρα με φρούτα σε μπαλκόνι; Τόσο τα εσπεριδοειδή δέντρα, όσο και τα εξωτικά τροπικά φυτά είναι ευαίσθητα στο έντονο κρύο του χειμώνα και στους βοριάδες. Ειδικά, όταν τα φυτεύουμε σε γλάστρα, θα πρέπει να επιλέγουμε ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι, προφυλαγμένη από το κρύο και τον δυνατό αέρα.

Την περίοδο του καλοκαιριού, καλό είναι να προστατεύουμε τα φυτά μας κατά τις μεσημεριανές ώρες από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο. Η αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών, του χειμώνα και του καλοκαιριού, μπορεί να γίνει με ένα ειδικό δίχτυ προστασίας από τον άνεμο, την παγωνιά και το κρύο. Επιπλέον, για να προστατέψουμε τα φρουτόδεντρα μας από την παγωνιά μπορούμε να τα μεταφέρουμε για λίγο σε εσωτερικό χώρο μέσα στο σπίτι, πάντα σε ηλιοφανή θέση με καλό αερισμό, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

2. Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση καρποφόρων δέντρων σε γλάστρα; Για να φυτέψουμε καρποφόρα δέντρα στο μπαλκόνι, χρειαζόμαστε μεγάλη πήλινη ή πλαστική γλάστρα, διαστάσεων τουλάχιστον 40 εκατοστών σε πλάτος και ύψος, για να μπορέσει το δεντράκι μας να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία.

Φροντίζουμε η γλάστρα μας να έχει τρύπες που επιτρέπουν στο περιττό νερό να φεύγει και συμπληρωματικά προσθέτουμε μια λεπτή στρώση χαλικιού στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση. Επιπλέον, μπορούμε να τοποθετήσουμε μία βάση με ροδάκια στη γλάστρα για ευκολότερη μετακίνηση όταν αυτό χρειαστεί. Όσον αφορά το χώμα, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά ή πιο ειδικό για καρποφόρα δέντρα.

3. Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχουν τα καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα; Τα καρποφόρα δέντρα όταν φυτεύονται σε γλάστρα απαιτούν συχνά ποτίσματα ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ποτίζουμε 2 φορές τη βδομάδα. Τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού ποτίζουμε 3 φορές τη βδομάδα και διαβρέχουμε το φύλλωμα για δροσισμό. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το υπερβολικό πότισμα ή η απουσία ποτίσματος στη μπορεί να προκαλέσει σημαντική φυλλόπτωση στα φυτά μας.

Για τη λίπανση των καρποφόρων δέντρων σε γλάστρα, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, κάθε 1-2 μήνες καθώς υπάρχουν σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Συμπληρωματικά, εφαρμόζουμε λίπανση με σίδηρο για να δώσουμε έντονο πράσινο χρώμα στο φύλλωμα και να αυξήσουμε την ζωτικότητα των φυτών μας.

4. Κι ένα μυστικό για τα καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα.  Για να αντιμετώπισoυμε προληπτικά έντομα όπως ο φυλλοκνίστης και η μελίγκρα που προσβάλλουν τα καρποφόρα δέντρα, διαλύουμε μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπoύνι σε ένα λιτρο νερό. Εναλλακτικά, προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα οικολογικά σκευάσματα σαπώνων αλάτων καλίου για να ψεκάσουμε τα φυτά μας.

 Via mistikakipou


Διαβάστε επίσης:
Τζίντζερ σε γλάστρα
Λαχανικά σε γλάστρα
9 tips: Αρωματικά και μυρωδικά σε γλάστρα

εμφάνιση σχολίων