0
2
σχόλια
403
λέξεις
VISUALISM
Μια βουτιά, δύο κόσμοι
 
DOCTV.GR
26 Νοεμβρίου 2021
Ισλανδία, η χώρα όπου τα φυσικά φαινόμενα πρωταγωνιστούν. Εδώ μπορείς να κολυμπήσεις σ΄ένα υποβρύχιο φαράγγι ανάμεσα σε δύο ηπείρους, μεταξύ της βορειοαμερικανικής και της ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας.

Ο Alex Mustard, 36 ετών, είναι ένας πολυβραβευμένος υποβρύχιος φωτογράφος, θαλάσσιος βιολόγος και συγγραφέας. Βούτηξε περίπου 25 μέτρα για να τραβήξει αυτή τη θεαματική φωτογραφία. Η περιοχή είναι γεμάτη με ρήγματα, κοιλάδες, ηφαίστεια και θερμές πηγές που προκαλούνται από τις πλάκες που απομακρύνονται περίπου 2,5 εκατοστά το χρόνο.

«Δούλευα ως θαλάσσιος βιολόγος. Ήμουν ο Δρ Mustard σε μια άλλη ζωή. Αλλά ταυτόχρονα με την καριέρα μου, ήμουν επίσης δεινός δύτης και υποβρύχιος φωτογράφος. Στα τέλη της δεκαετίας των ‘20 αποφάσισα να κάνω την υποβρύχια φωτογραφία την πλήρη απασχόληση μου. Δεν είναι ένας εύκολος τρόπος για να κερδίσω τα προς το ζην, αλλά είναι εξαιρετικά ευχάριστο να έχω τέτοιες εμπειρίες ζωής, κάθε εβδομάδα».

« Το νερό είναι τόσο καθαρό που δεν μπορείτε να δείτε αρκετά μακριά.  Ήθελα να αποτυπώσω την ευκαιρία να βουτήξετε ανάμεσα σε δύο ηπείρους και να φωτογραφήσετε στο εκπληκτικά καθαρό μεταλλικό νερό που γεμίζει αυτό το χάσμα.»

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ρωγμή, ένα μικρό άνοιγμα ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες που ανήκουν σε δύο διαφορετικές ηπείρους. Η ρωγμή διευρύνεται κατά περίπου δύο εκατοστά το χρόνο στο σημείο που οι ηπειρωτικές πλάκες συναντιούνται.

Ο Ατλαντικός Ωκεανός «κρύβει» αυτή τη ρωγμή στο μεγαλύτερο μέρος της, εκτός από τη Silfra. Εκεί το ρήγμα γίνεται ορατό στον άνθρωπο καθώς το νερό είναι πεντακάθαρο από την τήξη των παγετώνων της Ισλανδίας.

Για πολλούς, η Σίλφρα είναι η κατάδυση της ζωής τους. Και αυτό διότι δεν μπορείς απλά να αγγίξεις δύο διαφορετικές ηπείρους την ίδια στιγμή, αλλά το κρύο κρυστάλλινο νερό είναι τόσο μπλε και καθαρό που η εμπειρία στο βυθό είναι μοναδική. Το νερό περνά από μια εκπληκτική φυσική διαδικασία φιλτραρίσματος• καθώς λιώνουν από τον κοντινό παγετώνα που οι κάτοικοι ονομάζουν Langjokull, περνούν μέσα από πορώδη υπόγεια λάβα για 30 έως 100 έτη πριν φτάσουν στη Σίλφρα.

Η ρωγμή ανάμεσα στις δύο τεκτονικές πλάκες οδηγεί σε μια σπηλιά 600 μέτρων, ενώ το νερό έχει θερμοκρασία -4 ° C καθώς προέρχεται από το λιώσιμο των παγετώνων. Λόγω της θέσης της στο Εθνικό Πάρκο Θινγκβελιρ, η Σίλφρα προστατεύεται από τους κανονισμούς του πάρκου και οι δύτες μπαίνουν στο νερό μόνο με έναν τοπικό οδηγό. Οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν εκδρομές από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο.