0
1
σχόλια
393
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Στις ασιατικές χώρες, οι αρχές προσπαθούν να πείσουν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί, προσφέροντας δώρα: από ζώα κτηνοτροφίας, μέχρι ένα καινούριο διαμέρισμα
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ | UNSPLASH
17 Ιουνίου 2021
Αγελάδες, κότες, άδεια μετ’ αποδοχών, δωροεπιταγές, αεροπορικά εισιτήρια, ακόμα και ένα διαμέρισμα, είναι μερικά από τα δώρα που προσφέρονται από την Ταϊλάνδη μέχρι την Ινδονησία και το Χονγκ Κονγκ σε αυτούς που εμβολιάζονται κατά του COVID-19 καθώς αρκετοί  πολίτες των ασιατικών χωρών εμφανίζονται απρόθυμοι να εμβολιαστούν εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς και για θρησκευτικούς λόγους.

Οι πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού οδήγησαν τις τελευταίες εβδομάδες σε αύξηση των κρουσμάτων, ειδκκά ανάμεσα στις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους. Έτσι, η Ταϊλάνδη σκέφτηκε να προσφέρει μία κότα σε κάθε ηλικιωμένο που έκανε εμβόλιο. Παράλληλα, στην κτηνοτροφική περιοχή Μάι Τσαμ της Ταϊλάνδης, δίνουν αγελάδες με λοταρία. «Είναι το καλύτερο δώρο που πήρα ποτέ», αναφέρει στο Reuters ο 65χρονος Ίνκχαμ Τονγκχαμ για την αγελάδα που κέρδισε αξίας 10.000 μπατ (320 δολαρίων) αφού έκανε το εμβόλιο κατά της Covid-19. Σύμφωνα με τις αρχές, η εκστρατεία είχε ως αποτέλεσμα πάνω από το 50% των 1.400 κατοίκων της περιοχής να εγγραφούν για να κάνουν εμβόλιο.
 

Κάποιες επιχειρήσεις προσφέρουν άδεια μετ’ αποδοχών σε αυτούς που ανοσοποιούνται. Ωστόσο, μερικοί χρησιμοποιούν τη μέθοδο της τιμωρίας αντί της επιβράβευσης  


Στο Χονγκ Κονγκ οι αρχές ανησυχούν πως εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού, η μητρόπολη θα παραμείνει ευάλωτη σε μια έξαρση του ιού. Δωροεπιταγές, αεροπορικά εισιτήρια και ένα ολοκαίνουριο διαμέρισμα αξίας 1,4 εκατ. δολαρίων, είναι μεταξύ των κινήτρων που προσφέρονται στις κληρώσεις για αυτούς που εμβολιάζονται.

Κάποιες επιχειρήσεις προσφέρουν άδεια μετ’ αποδοχών σε αυτούς που ανοσοποιούνται. Ωστόσο, μερικοί χρησιμοποιούν τη μέθοδο της τιμωρίας αντί της επιβράβευσης, όπως ένας ιδιωτικός αθλητικός όμιλος που απειλεί τους εργαζομένους με στέρηση μελλοντικών μπόνους, προαγωγών και αυξήσεων, εάν  δεν εμβολιαστούν έως τα τέλη Ιουνίου.

Ακόμα και σε χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, όπως η Ινδονησία, οι αρχές πασχίζουν να περιορίσουν τους φόβους των πολιτών για τα εμβόλια ενώ από τα 66 εκατ. κατοίκους της Ταϊλάνδης, μόλις τα 4,76 εκατ. έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Στοιχεία από το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας δείχνουν ότι μόνο το 5% (8,8 εκατ. άνθρωποι) έχουν εμβολιαστεί πλήρως, πολύ λιγότεροι σε σχέση με τον στόχο για 181,5 εκατ. ανθρώπους έως τα τέλη της χρονιάς.


Διαβάστε επίσης:
Προσομοιωτής προβλέπει το τέλος της πανδημίας το φθινόπωρο
Τι είναι ο Μαύρος Mύκητας, η νέα επιπλοκή του Covid-19
WSJ: Ερευνητές στη Γουχάν είχαν συμπτώματα πριν το ξέσπασμα του Covid
εμφάνιση σχολίων