0
1
σχόλια
463
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Άρθρο της βρετανικής εφημερίδας για τους αδιαφανείς χειρισμούς χρήματος δημοσίου χρήματος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
 
 DOCTV.GR
19 Ιουνίου 2020
«Ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο η Ελλάδα αποτελεί ένα σχετικά επιτυχημένο παράδειγμα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, υπάρχει και η άλλη πλευρά αυτού του νομίσματος, καθώς γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα, ώστε να περάσει σε εξαιρετικά αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες συμφωνίες διαχείρισης δημοσίου χρήματος».

Το άρθρο του Αποστόλη Φωτιάδη στον Guardian, με τίτλο «ενώ η πανδημία υποχωρεί, οι Έλληνες θα θελήσουν γρήγορα απαντήσεις για τα δημόσια οικονομικά», αναφέρεται στις υποθέσεις ύποπτης διαχείρισης δημοσίου χρήματος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εν μέσω πανδημίας.

Επιπλέον, σημειώνει ότι οι απευθείας αναθέσεις αλλά και η μετακύλιση σε ιδιωτικές εταιρείες της διαχείρισης μέτρων στήριξης για τον Covid-19 «έχουν εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης».
 

«Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα, ώστε να περάσει σε αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες συμφωνίες»  

Ως παραδείγματα, το άρθρο αναφέρει:
- Τα voucher τηλεκατάρτισης στους επιστήμονες, υπόθεση που μετατράπηκε τέτοιο φιάσκο που ο πρωθυπουργός χρειάστηκε να παρέμβει για να ακυρωθεί.
- Τα 20 εκατ. ευρώ της καμπάνιας Μένουμε Σπίτι, που μοιράστηκαν σε ΜΜΕ μέσω της διαφημιστικής εταιρείας Initiative, με αδιαφανή κριτήρια και χωρίς η κυβέρνηση να δώσει τα ακριβή ποσά στη δημοσιότητα. «Παρά τα κοινοβουλευτικά αιτήματα η κυβέρνηση αρνείται να μπει σε οικονομικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
- Τις απευθείας αναθέσεις του υπουργείου Μετανάστευσης, καθώς και τη σχετική νομοθεσία που πλέον επιτρέπει στον υπουργό, Νότη Μηταράκη, να διαχειρίζεται μυστικά κονδύλια.
- Το κείμενο υπογραμμίζει και την πρακτική να τεμαχίζονται δημόσιες συμβάσεις σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να είναι κάτω από το όριο των 25.000 ευρώ.

Ο συντάκτης σημειώνει ότι η Ε.Έ. δεν έχει αντιδράσει ακόμα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει με το πακέτο των 32 δισ. που θα κατευθυνθεί στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η κυβέρνηση χρειάζεται ηθική νομιμοποίηση για την επιβολή δαπανηρών αποφάσεων. Και παρόλο που αυτά τα σκάνδαλα δεν έχουν συγκλονίσει ακόμη το κοινό, καθώς η ύφεση μεγαλώνει θα αποκτήσει νέα σημασία», αναφέρει.

Δεν υπάρχει έλλειψη προκλήσεων στο μέλλον για την Ελλάδα, είτε πρόκειται για κορονοϊούς, είτε για οικονομικές, είτε για γεωπολιτικές προκλήσεις. «Η ελληνική κλεπτοκρατία, λεηλάτησε την Ελλάδα για χρόνια, ενώ η Ε.Έ. απλώς παρακολούθησε, σύμφωνα με τα λόγια του αντιπροέδρου της Γερμανίας το 2015, Πέντε χρόνια μετά, φαίνεται ότι ελάχιστα  έχουν αλλάξει» καταλήγει το δημοσίευμα. «Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα κεφάλαια ανάκτησης 32 δισ. ευρώ θα διαχειρίζονται υπό την εποπτεία του». Πρέπει να ξεκινήσει φέρνοντας την κυβέρνησή του σε τάξη σχετικά την διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, πριν μια κρίση εμπιστοσύνης γίνει ακόμη μεγαλύτερη απειλή από την ίδια την πανδημία, γράφει εν κατακλείδι το άρθρο.

Ο Απόστολος Φωτιάδης είναι ερευνητής που επικεντρώνεται στην πολιτική της Ε.Έ.


Διαβάστε επίσης:
Όλοι έχουμε ευθύνη για τα 20 εκατ. των ΜΜΕ
Ιδού τα site που έλαβαν τα χρήματα για την εκστρατεία Μένουμε Σπίτι...
Με «απευθείας ανάθεση» ο «Μεγάλος Περίπατος»
εμφάνιση σχολίων