0
1
σχόλια
453
λέξεις
TECH
Αυτό λέει η πιο ολοκληρωμένη έρευνα έως σήμερα για τις γενετικές μεταλλάξεις. Το επιστημονικό εύρημα υποδηλώνει τη δυνατότητα δοκιμών που θα ανιχνεύουν τον καρκίνο πολύ νωρίτερα, πριν καν να εμφανιστούν όγκοι
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | ΦΩΤΟ: WIKI COMMON
7 Φεβρουαρίου 2020
Τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου μπορούν να εμφανιστούν χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες πριν από τη διάγνωση, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη έρευνα έως σήμερα για τις γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν κακοήθη υγιή κύτταρα. Η σχετική έρευνα δημοσιεύεται στο Nature, ως μέρος μιας ευρύτερης συλλογής 22 άρθρων του προγράμματος Pan-Cancer.

Η ανακάλυψη προέκυψε μετά από έρευνες και εξετάσεις σε περισσότερους από 2.500 όγκους και 38 διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Συνολικά περισσότεροι από 1.000 επιστήμονες σε 37 χώρες, συνεργάστηκαν για πάνω από 10 χρόνια στο πλαίσιο του πρότζεκτ Whole Genomes για μία παν-καρκινική ανάλυση, δίνοντας την πιο λεπτομερή γενετική εικόνα του καρκίνου, μέχρι σήμερα.
 

Ξεκλειδώνοντας αυτά τα μοτίβα, στο μέλλον θα είναι εφικτή η ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εξετάσεων που θα εντοπίζουν τα σημάδια του καρκίνου πολύ νωρίτερα  

Τα πρώτα γεγονότα-κλειδιά στην ανάπτυξη του καρκίνου συχνά συμβαίνουν δεκαετίες προτού ο ασθενής παρουσιάσει όγκο, μερικές φορές ήδη από την παιδική του ηλικία. «Κάποιες γενετικές αλλαγές φαίνεται πως έγιναν χρόνια πριν τη διάγνωση, πολύ πριν από οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα του καρκίνου αναπτυχθεί, ακόμα και σε φυσιολογικούς ιστούς», λέει η Κλεμενσί Τζολί, της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει την έρευνα, στο Ινστιτούτο Francis Crick Institute του Λονδίνου. Οι επιστήμονες τονίζουν πως ξεκλειδώνοντας αυτά τα μοτίβα, στο μέλλον θα είναι εφικτή η ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εξετάσεων που θα εντοπίζουν τα σημάδια του καρκίνου πολύ νωρίτερα.

Ενώ τα ανθρώπινα κύτταρα υποβάλλονται σε δισεκατομμύρια μεταλλάξεις, μόνο ένας μικρός αριθμός αυτών, που ονομάζονται μεταλλάξεις οδηγών (driver mutation), προκαλούν καρκίνο. Οι ερευνητές εξέτασαν πόσες φορές μια τέτοια μεμονωμένη μετάλλαξη είχε αναπαραχθεί και αντιγραφεί από τα χρωμοσώματα. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι περίπου οι μισές από τις πρώτες μεταλλάξεις σημειώνονται μόνο σε 9 γονίδια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία μικρή «δεξαμενή» κοινών γονιδίων που πυροδοτούν τις δυνητικά θανάσιμες αλλαγές στα κύτταρα. Έτσι είναι πιθανό στο μέλλον να εντοπίζονται αυτές οι μεταλλάξεις με «υγρές βιοψίες», δηλαδή με γενετικά τεστ που ανιχνεύουν τις μεταλλάξεις DNA που μεταφέρονται στο αίμα.
 

Στο μέλλον, θα μπορούσε κανείς να ανακαλύψει μεθόδους που πραγματικά να στοχεύουν αυτά τα κύτταρα κατευθείαν  

«Θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε αυτές τις πρώτες μεταλλάξεις και να κάνουμε κάποιου είδους πολύ ευαίσθητη απεικόνιση σε ασθενείς που είναι θετικοί» λέει ο συν-συγγραφέας της έρευνας, Peter Van Loo. «Στο μέλλον, θα μπορούσε κανείς να ανακαλύψει μεθόδους που πραγματικά να στοχεύουν αυτά τα κύτταρα, όπως για παράδειγμα να τα κάνει να φωτίζονται στην εργαστηριακή απεικόνιση ή να τα εξοντώνει κατευθείαν. Βέβαια κάτι τέτοιο μοιάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας για την ώρα».

Πηγές από Nature, Guardian, ΝΥPost


Διαβάστε επίσης:
Το κύτταρο που «ίσως να θεραπεύσει όλους τους καρκίνους»
7 όχι και τόσο γνωστά πράγματα που προκαλούν καρκίνο
116 πράγματα που προκαλούν καρκίνο
εμφάνιση σχολίων