0
1
σχόλια
566
λέξεις
ΖΗΝ
Λιγότερο γνωστά πράγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και ίσως δεν τους δίνουμε σημασία
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
7 Οκτωβρίου 2021
Είναι «αθώα» για τον οργανισμό μια κούπα καυτό τσάι; Ίσως και όχι. Ο καρκίνος είναι δυνατό να προκληθεί από διάφορες αιτίες όμως η επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει όλο και περισσότερους παράγοντες κινδύνου πέρα από τους ήδη γνωστούς, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η χημική ρύπανση και η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία. Σύμφωνα με το Live Science, ανάμεσα στα αναπάντεχα πράγματα που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να ανοίξουν το δρόμο στον καρκίνο, περιλαμβάνεται από το καυτό τσάι και τα εμφυτεύματα στήθους, μέχρι και το μεγάλο ύψος. Οι 7 ασυνήθιστες αιτίες καρκίνου είναι οι εξής:

Το καυτό τσάι: Το τσάι έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Μάλιστα το πράσινο τσάι φαίνεται πως έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Όμως, σύμφωνα με κινεζική έρευνα σε 450.000 ανθρώπους, αν το πίνουμε πολύ καυτό, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του οισοφάγου. Μάλιστα  αν κάποιος, εκτός από καυτό τσάι, καπνίζει και πίνει αλκοόλ, τότε, έχει πενταπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του οισοφάγου σε σχέση με όσους δεν κάνουν τίποτε από αυτά.

Η ακινησία: Η σωματική άσκηση μειώνει κατά 7% κατά μέσο όρο τον κίνδυνο οποιουδήποτε καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που ανέλυσε πληροφορίες 1.4 εκατομμυρίων ανθρώπων και τους παρακολούθησε επί 11 χρόνια. Μάλιστα όσοι έκαναν πιο έντονη άσκηση, είχαν μειωμένο κίνδυνο 13 τύπων καρκίνου σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ασκούνταν πολύ λίγο.

Το μεγάλο ύψος: Οι ψηλότεροι άνθρωποι είναι πιθανότερο να πάθουν καρκίνο από ό,τι οι πιο κοντοί, σύμφωνα με μια έρευνα που βρήκε ότι για κάθε έξτρα δέκα εκατοστά ύψους ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνει κατά περίπου 10%. Οι επιστήμονες εικάζουν πως αυτό ίσως να συμβαίνει διότι οι ψηλότεροι έχουν περισσότερα κύτταρα στο σώμα τους, άρα και μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβεί σε αυτά κάποια καρκινική μετάλλαξη.

Ο καπνός από την ψησταριά: Λίγη τσίκνα μία στις τόσες, δεν είναι πρόβλημα. Όμως οι άνθρωποι που κάθονται συχνά κοντά στις ψησταριές την ώρα του ψησίματος, απορροφούν μέσω του δέρματός τους μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών που απελευθερώνονται από την καύση των ξύλων ή των κάρβουνων, και είναι δυνητικά καρκινογόνες. Μάλιστα η απορρόφηση αυτών των ουσιών είναι μεγαλύτερη από το δέρμα από ό,τι με την εισπνοή.

Τα εμφυτεύματα στήθους: Ένας συγκεκριμένος τύπος εμφυτεύματος, μπορεί να αυξήσει στις γυναίκες την πιθανότητα του σπάνιου είδους λεμφώματος ALCL, που δεν είναι καρκίνος του μαστού, αλλά του λεμφικού συστήματος. Οι ερευνητές λένε πως όσες έχουν εμφυτεύματα στήθους που η επιφάνειά τους δεν είναι απολύτως λεία, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ALCL. Υπολογίζεται ότι για κάθε 7.000 γυναίκες με εμφύτευμα στήθους, μία θα εμφανίσει αυτόν τον καρκίνο έως τα 75 της χρόνια.

Το αλκοόλ: Ακόμη και μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Περίπου το 6% των νέων περιστατικών καρκίνου κάθε χρόνο παγκοσμίως σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας. Το αλκοόλ συνδέεται με διάφορους καρκίνους όπως του στόματος-λαιμού, του οισοφάγου, του μαστού, του παχέος εντέρου και του ήπατος.

Τα παραπανίσια κιλά: Η διατήρηση κανονικού βάρους θεωρείται πλέον βασικό μέτρο προφύλαξης απέναντι στον καρκίνο. Η παχυσαρκία συνδέεται με τουλάχιστον δώδεκα είδη καρκίνου, ενώ σχεδόν διπλασιάζει  τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου, του στομάχου, του ήπατος και των νεφρών. Οι επιστήμονες λένε πως οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μπορεί να έχουν στον οργανισμό τους υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρκίνο. Επίσης υπεύθυνα μπορεί να είναι και τα υψηλότερα επίπεδα ορμονών που συνδέονται με την κυτταρική ανάπτυξη.

 
Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: «Ραγισμένη καρδιά» και καρκίνος συνδέονται
116 πράγματα που προκαλούν καρκίνο
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 27 τροφές κατά καρκίνου
εμφάνιση σχολίων