0
1
σχόλια
485
λέξεις
TECH
Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα κύτταρο του ανοσοποιητικού συστήματος, βρέθηκε τυχαία από επιστήμονες. Ίσως να είναι το κλειδί για «καθολική θεραπεία»
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
22 Ιανουαρίου 2020
Ένα νέο είδος ανοσοποιητικού κυττάρου που εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, ανακαλύφθηκε τυχαία από Βρετανούς επιστήμονες. Αν και λένε πως είναι ακόμη νωρίς για συμπεράσματα, αισιοδοξούν ότι ίσως αυτή η ανακάλυψη στο μέλλον θα βοηθήσει στην καθολική θεραπεία του καρκίνου. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να «διαλύσει» τους κακοήθεις και επιθετικούς όγκους του προστάτη, του μαστού και του πνεύμονα αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μετά από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή 'Αντριου Σιούελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοσολογίας Nature Immunology, ανέλυαν δείγματα από μια τράπεζα αίματος της Ουαλίας, αναζητώντας ανοσοποιητικά κύτταρα που μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια, όταν βρήκαν ένα νέο τύπο Τ-κυττάρου. Στη συνέχεια το επεξεργάστηκαν και το δοκίμασαν σε κακοήθεις όγκους πάνω σε ποντίκια, για να δουν πώς συμπεριφέρεται. Και ανακάλυψαν πως αυτά τα άγνωστα κύτταρα του ανοσοποιητικού στρέφονταν κατά των κυττάρων του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας και του πνεύμονα και τα «διέλυαν». Επιπλέον, άφηναν τελείως ανέπαφα τα υγιή κύτταρα.
 

Είναι «άκρως ασυνήθιστο» να βρίσκεται ένα κύτταρο με τόσες αντικαρκινικές δυνατότητες, πράγμα που δίνει ελπίδες ακόμη και για μια καθολική θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον  

Το εν λόγω κύτταρο διαθέτει ένα άγνωστο έως τώρα είδος υποδοχέα (TCR), που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να στρέφεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων αποκλειστικά, αγνοώντας τα υγιή κύτταρα, μέσω ενός μηχανισμού που ακόμη δεν είναι σαφής στους επιστήμονες. Ο δρ Σιούελ δηλώνει ότι είναι «άκρως ασυνήθιστο» να βρίσκεται ένα κύτταρο με τόσες αντικαρκινικές δυνατότητες, πράγμα που δίνει ελπίδες ακόμη και για μια καθολική θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον, αναφέρουν δημοσιεύματα των BBC, Independent και Telegraph.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρχουν άνθρωποι που θεραπεύονται από τον καρκίνο, ακριβώς επειδή διαθέτουν αυτού του τύπου τα ανοσοκύτταρα σε επαρκή ποσότητα στον οργανισμό τους. «Το κύτταρο αυτό μπορεί να είναι πολύ σπάνιο ή μπορεί να το έχουν πολλοί άνθρωποι, αλλά για κάποιο λόγο να μην είναι ενεργοποιημένο. Απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμη», συμπληρώνει ο δρ Σιούελ. «Ήταν μια τυχαία ανακάλυψη, κανείς δεν ήξερε ότι αυτό το κύτταρο υπήρχε. Η ανακάλυψη αυτή, εγείρει την προοπτική μιας καθολικής θεραπείας για τον καρκίνο, ένα μοναδικό Τ-κύτταρο που θα είναι ικανό να καταστρέφει πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου στον πληθυσμό, κάτι που μέχρι τώρα κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν δυνατό».

Το νέο κύτταρο προσκολλάται σε ένα μόριο (MR1) των καρκινικών κυττάρων, που είναι κοινό στους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μια μελλοντική θεραπεία μπορεί να «δουλεύει» για τους περισσότερους καρκίνους, αλλά και για όλους σχεδόν τους ανθρώπους. Οι πρώτες δοκιμές σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου αναμένεται να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο του 2020, εφόσον οι επόμενες εργαστηριακές δοκιμές δείξουν ότι η θεραπεία είναι ασφαλής.


Διαβάστε επίσης:
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 27 τροφές κατά καρκίνου
116 πράγματα που προκαλούν καρκίνο
7 όχι και τόσο γνωστά πράγματα που προκαλούν καρκίνο
εμφάνιση σχολίων