0
1
σχόλια
391
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Κλειστά κέντρα κράτησης για τον «παράνομο μετανάστη» που «δεν δικαιούται σίτιση», θέλει ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
2 Οκτωβρίου 2019
Οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική προστασία και πρέπει να οδηγούνται σε κλειστά κέντρα κράτησης και με σύντομες διαδικασίες να επιστρέφουν στη χώρα τους. Αυτά δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στο ραδιόφωνο του Alpha, προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση κάνει λόγο για μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πρόβλημα.

«Η ανάλυση των συγκεκριμένων ροών είναι 65% Αφγανοί, 15% από χώρες της Αφρικής, 10% από την Τυνησία, το Μαρόκο κ.λπ., υπάρχουν Τούρκοι που ζητούν άσυλο γιατί διώκονται από τον Ερντογάν και οι Σύροι είναι πλέον ελάχιστοι. Αυτοί λοιπόν είναι παράνομοι μετανάστες και δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας. Έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί».

«Αυτό που θα πρέπει να κριθεί είναι ο ακριβής νομικός χαρακτηρισμός που θα τους δοθεί. Αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες. Σε περίπτωση που είναι παράνομοι μετανάστες, που αυτό δείχνει το προφίλ τους, θα πρέπει να επαναπατριστούν, άρα και ορθώς μιλάμε για μεταναστευτικό».
 

Κατά τον κ. Βορίδη η ανθρωπιστική βοήθεια συνίσταται στη στήριξη με δομές και σίτιση, η οποία δε θα υπάρχει για τον «παράνομο μετανάστη»  

Κάνοντας επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση, ο υπουργός υποστήριξε ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με απολύτως διαφορετικό τρόπο. «Χρειάζεται αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και ανασχέσεις στον νόμιμο βαθμό. Επίσης χρειάζεται άμεση διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου. Σε 4,5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 10.000 αφίξεις, έγιναν 1.800 οικειοθελείς επαναπατρισμοί, ενώ οι υποχρεωτικοί είναι κάτω από τους 100. Σε 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε ένα πλαίσιο στο οποίο κανείς δεν γύριζε πίσω».

Κατά τον κ. Βορίδη η ανθρωπιστική βοήθεια συνίσταται στη στήριξη με δομές και σίτιση, η οποία δε θα υπάρχει για τον «παράνομο μετανάστη» ο οποίος θα πρέπει να πάει σε κλειστά κέντρα για να προσχωρήσει άμεσα η διαδικασία επαναπατρισμού του.

Ο κος Βορίδης υποστήριξε επίσης ότι «όλοι ισχυρίζονται πως είναι πρόσφυγες και ζητούν άσυλο, όμως τώρα θα διαμορφώνεται ένα προφίλ τους, προσφυγικό ή μεταναστευτικό. Όσοι έχουν μεταναστευτικό προφίλ θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα και αφού απορριφθεί η αίτηση τους (όπως προεξόφλησε ο υπουργός), μέσα σε μερικές ημέρες αντί για οκτώ μήνες που διαρκούσε η διαδικασία επί ΣΥΡΙΖΑ θα επαναπατρίζονται, αφού πρώτα οδηγηθούν σε κλειστά κέντρα» είπε και μάλιστα πρόσθεσε πως η δυνατότητα αίτησης ακύρωσης, δε θα αναστέλλει τη διαδικασία επαναπατρισμού.

 
Διαβάστε επίσης:
Εμείς οι πρόσφυγες
«Θέλουμε τους συμμαθητές των παιδιών μας πίσω»
εμφάνιση σχολίων