0
1
σχόλια
571
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Ας αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς να καταλάβουμε την εξουσία» –Χόλογουεϊ
 
DOCTV.GR
19 Οκτωβρίου 2019
«Πως ξεπερνάμε το αίσθημα αδυναμίας που φαίνεται να κατακλύζει τα πάντα; Πώς γίνεται να κατανοήσουμε ότι απέναντι στην κρίση, όπως και στον πόλεμο, δεν είμαστε θύματα αλλά υποκείμενα, τα μοναδικά υποκείμενα;».

«Δε χρειαζόμαστε καμία υπόσχεση αίσιου τέλους για να δικαιολογήσουμε την απόρριψη ενός κόσμου που νιώθουμε εσφαλμένο».

«Για περισσότερα από εκατό χρόνια, ο επαναστατικός ενθουσιασμός των νέων ανθρώπων έχει διοχετευτεί στη δημιουργία του κόμματος ή στην εκπαίδευση σκοποβολής. Για περισσότερα από εκατό χρόνια, τα όνειρα αυτών που θέλησαν έναν κόσμο αντάξιο της ανθρωπότητας, γραφειοκρατικοποιήθηκαν και στρατιωτικοποιήθηκαν. Κι όλα αυτά για να επιτευχθεί η κατάληψη της κρατικής εξουσίας από μια κυβέρνηση η οποία στη συνέχεια θα κατηγορηθεί ότι πρόδωσε το κίνημα που την έφερε στην εξουσία».
 

Η επανάσταση μπορεί να υπάρξει ως πιθανότητα μόνο με βάση την υπόθεση ότι το να είναι κανείς επαναστάτης είναι κάτι πολύ φυσιολογικό  

«Είτε θεωρηθεί η κατάληψη της κρατικής εξουσίας ο μόνος δρόμος για την αλλαγή της κοινωνίας, είτε θεωρηθεί το επίκεντρο της δράσης, υπάρχει αναπόφευκτα μια διοχέτευση της εξέγερσης. Το πάθος αυτών που αγωνίζονται για μια καλύτερη κοινωνία, απορροφάται και διοχετεύεται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση προς την κατάληψη της κρατικής εξουσίας. Έτσι οι νέοι μυούνται στη σημασία της κατάληψης της εξουσίας και εκπαιδεύονται είτε ως στρατιώτες είτε ως γραφειοκράτες. Πρώτα να δημιουργήσουμε το στρατό, πρώτα να δημιουργήσουμε το κόμμα, έτσι θ’ απαλλαγούμε από την εξουσία που μας καταπιέζει».

«Η ιδέα της αλλαγής της κοινωνίας μέσα από το κράτος βασίζεται στην ιδέα ότι το κράτος είναι, ή θα έπρεπε να είναι, κυρίαρχο. Καθώς η κρατική κυριαρχία είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αλλαγή της κοινωνίας μέσα από το κράτος, ο αγώνας για κοινωνική αλλαγή μετατρέπεται σε αγώνα για την υπεράσπιση της κρατικής κυριαρχίας».

«Ο αγώνας έχει χαθεί από τη στιγμή που εμποτίζεται από την εξουσία. Απ΄τη στιγμή που η λογική της εξουσίας καθίσταται λογική της επαναστατικής διαδικασίας, απ΄τη στιγμή που ο αρνητικός χαρακτήρας της άρνησης μετατρέπεται στο θετικό χαρακτήρα της δημιουργίας μορφών εξουσίας».

«Δεν επαναστατούμε ενάντια στον καπιταλισμό επειδή θέλουμε ένα διαφορετικό σύστημα εξουσίας, αλλά επειδή θέλουμε μια κοινωνία όπου οι σχέσεις εξουσίας έχουν αποδομηθεί. Κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία μη εξουσιαστικών σχέσεων καταλαμβάνοντας την εξουσία. Απ΄την στιγμή που υιοθετείται η λογική της εξουσίας, ο αγώνας ενάντια στην εξουσία έχει ήδη χαθεί».

«Το ζήτημα δεν είναι ποιός ασκεί εξουσία, αλλά πως θα δημιουργηθεί ένας κόσμος βασισμένος στην αμοιβαία αναγνώριση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στη διαμόρφωση κοινωνικών σχέσεων που δε θα είναι σχέσεις εξουσίας».

«Η έννοια της επανάστασης ταυτίστηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό με την επίτευξη του ελέγχου του κράτους, που όταν οι προσπάθειες αλλαγής του κόσμου με αυτό τον τρόπο απέτυχαν, πολλοί άνθρωποι έφτασαν στο συμπέρασμα ότι η επανάσταση δεν είναι δυνατή».

«Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να φανταστούμε σήμερα την επανάσταση δεν είναι ως κατάληψη εξουσίας αλλά ως κατάλυσή της».

«Η επανάσταση μπορεί να υπάρξει ως πιθανότητα μόνο με βάση την υπόθεση ότι το να είναι κανείς επαναστάτης είναι κάτι πολύ φυσιολογικό, κάτι απολύτως κοινό, πως είμαστε όλοι επαναστάτες».


Αποσπάσματα από το βιβλίο του John Holloway Ας αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς να καταλάβουμε την εξουσία, εκδ. Σαββάλας. Ο John Holloway (1947) είναι δικηγόρος, κοινωνιολόγος και μαρξιστής φιλόσοφος, του οποίου η εργασία συνδέεται στενά με το κίνημα των Ζαπατίστας στο Μεξικό καθώς και με το κίνημα Abahlali bas eMjondolo στη Νότιο Αφρική και το Κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Είναι επίσης καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Puebla.


Διαβάστε επίσης:
Όργουελ: Η εξουσία
Ηλιθιότητα και Εξουσία
Φρομ: Η δραστηριότητα του τίποτα


Φωτο: Markus Spiske / Pexels
εμφάνιση σχολίων