0
1
σχόλια
216
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
(Η φρενήρης δραστηριότητα ώστε να ξεπεράσει το άτομο τα αισθήματά αμφιβολίας και αδυναμίας που το κατατρέχουν)
 
DOCTV.GR
23 Μαΐου 2019
Ένας πιθανός τρόπος να δραπετεύσει κάποιος από την αβάσταχτη κατάσταση της αβεβαιότητας και το παραλυτικό αίσθημα της ασημαντότητας που αισθάνεται, βρίσκεται σε ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του Καλβινισμού: στη φρενήρη δραστηριότητα και στην προσπάθεια να κάνεις συνεχώς κάτι.

Η δραστηριότητα υπό αυτή την έννοια προϋποθέτει μια υποχρεωτική ιδιότητα: το άτομο πρέπει να είναι δραστήριο ώστε να ξεπεράσει τα αισθήματά αμφιβολίας και αδυναμίας που το κατατρέχουν.

Αυτού του είδους η προσπάθεια και η δραστηριότητα δεν είναι αποτέλεσμα εσωτερικής δύναμης και αυτοπεποίθησης αλλά μια απελπισμένη απόδραση από το άγχος.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Έριχ Φρομ, Ο φόβος μπροστά στην Ελευθερία, Ο Έριχ Φρομ (23 Μαρτίου 1900 - 18 Μαρτίου 1980) ήταν Γερμανός ψυχολόγος, ψυχαναλυτής, κοινωνιολόγος, φιλόσοφος και ανθρωπιστής. Έγραψε πολλά βιβλία, ανάμεσα στα οποία: Ο Φόβος Μπροστά στην Ελευθερία, Ο Άνθρωπος για τον Εαυτό του, Η Καρδιά του Ανθρώπου, Η Ανατομία της Ανθρώπινης Καταστροφικότητας, Να Έχεις ή να Είσαι;, Για την Αγάπη της Ζωής και Η Τέχνη της Αγάπης. Ο Φόβος της Ελευθερίας είναι το γνωστότερο έργο του και εστιάζει στην ανθρώπινη παρόρμηση του ανθρώπου να αναζητά μια πηγή εξουσίας και ελέγχου αντί της ελευθερίας που πιστεύεται ότι είναι αληθινή επιθυμία του.


Διαβάστε επίσης:
Φρομ: Αγάπη
Φρομ: Έρωτας και εξουσία
Φρομ: Σκέψεις που δεν είναι δικές μας 
Φρομ: Ασφάλεια και ανασφάλεια
εμφάνιση σχολίων