0
1
σχόλια
425
λέξεις
ΖΗΝ
Τι λέει η πρώτη μελέτη που διερευνά τη σύνδεση της αισιοδοξίας με το προσδόκιμο ζωής
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
12 Σεπτεμβρίου 2019
Αυτοί που αντιμετωπίζουν τη ζωή με αισιοδοξία έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν ως τα 85 -ή και πιο πολύ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Αν και μέχρι σήμερα πολλά ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η αισιοδοξία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών νόσων και πρώιμου θανάτου, άρα μακροζωία, η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά τη σύνδεση της αισιοδοξίας με το προσδόκιμο ζωής.

Για την εξέταση της σχέσης της αισιοδοξίας με τη μακροζωία οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Bοστώνης χώρισαν ένα δείγμα 70.000 γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το επίπεδο αισιοδοξίας τους. Οι ομάδες παρακολουθήθηκαν από το 2004 έως το 2014. Διαπιστώθηκε ότι η διάρκεια ζωής της ομάδας με τις πιο αισιόδοξες γυναίκες, ήταν κατά 15% μεγαλύτερη.
 

Οι πιο αισιόδοξοι, υιοθέτησαν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής σε σχέση με τη σωματική άσκηση, τη διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ                 

Το δείγμα των ανδρών που χρησιμοποιήθηκε από τους ερευνητές παρακολουθήθηκε από 1986 έως 2016. Χωρίστηκε σε πέντε ομάδες και είχε μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη. Διαπιστώθηκε ότι η διάρκεια ζωής της ομάδας με τους πιο αισιόδοξους άνδρες ήταν κατά 11% μεγαλύτερη.

Τα πιο αισιόδοξα άτομα, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να φτάσουν τα 85 χρόνια. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αυτοί που ήταν πιο αισιόδοξοι, υιοθέτησαν επίσης έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, σε σχέση με το επίπεδο σωματικής άσκησης, τη διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ.
 

Είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τη σύνδεση της αισιοδοξίας με το προσδόκιμο ζωής                     

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακροζωία σχετίζεται με την καλή υγεία και με τη ζωή χωρίς αναπηρίες» λέει η Lewina Lee, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας. Όμως οι λόγοι για τους οποίους η αισιοδοξία σχετίζεται με τη μακροζωία είναι ακόμη άγνωστοι. «Οι πιο υγιεινές συνήθειες, τα λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και οι περισσότεροι κοινωνικοί δεσμοί εξηγούν εν μέρει αυτή τη σχέση», τονίζει η ίδια, προσθέτοντας την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί που διαμεσολαβούν τη σχέση τη αισιοδοξίας με τη μακροβιότητα, όπως για παράδειγμα η καλύτερη διαχείριση του άγχους.

«Η σημασία της συγκεκριμένης έρευνας έγκειται στο ότι μας δίνει τη δυνατότητα να προωθήσουμε την υγιή γήρανση μέσω της καλλιέργειας ψυχοκοινωνικών στοιχείων της προσωπικότητας, όπως η αισιοδοξία». Και εδώ προκύπτει το αιώνιο ερώτημα: αισιόδοξος γεννιέσαι ή γίνεσαι;


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: 5 συνήθειες για μακροζωία
ΕΡΕΥΝΑ: Συναυλίες για μακροζωία
ΕΡΕΥΝΑ: Πεθαίνουμε από μοναξιά
εμφάνιση σχολίων