0
1
σχόλια
259
λέξεις
ΖΗΝ
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε το προσδόκιμο της ζωής μας; Όχι αυτό που μάλλον υποθέταμε
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
2 Ιουλίου 2018
Μια συναυλία κάθε 15 ημέρες, είναι πιο ευεργετική για το προσδόκιμο ζωής μας από ότι η γιόγκα ή ο περίπατος με τον σκύλο μας. Ακούγεται σαν τρολιά αλλά δεν είναι αφού μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πως το να πηγαίνουμε σε συναυλίες, μπορεί να μας εξασφαλίσει περίπου μια δεκαετία ζωής.
 
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ο2 σε συνεργασία με τον λέκτορα Patrick Fagan του πανεπιστημίου Goldsmith, η παρακολούθηση συναυλιών ανά τακτά διαστήματα μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά εννέα χρόνια. Η μελέτη συνέκρινε τα αποτελέσματα της κατάστασης της ανθρώπινης υγείας , μελετώντας τον αντίκτυπο μιας συναυλίας, ή μιας βόλτας με σκύλο ή μιας συνεδρίας γιόγκα.
 
Μέσα από ψυχομετρικά τεστ και παλμογραφικά διαγράμματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν το μάλλον αναπάντεχο: μόλις 20 λεπτά σε μια συναυλία, αύξησαν τα θετικά συναισθήματα κατά 21% (πάνω από το διπλάσιο σε σχέση με τη γιόγκα που έδειξε αύξηση κατά 10% και τρεις φορές περισσότερο από μια βόλτα με τον σκύλο). Η νοητική διέγερση αυξήθηκε επίσης κατά 75%, ενώ η αυτοεκτίμηση αυξήθηκε κατά 25%.

Αν και η μελέτη διεξήχθη από κοινού με την O2 - η οποία διοργανώνει μερικά από τα μεγαλύτερα live στη Βρετανία – δεν χρειαζόμαστε πολλούς λόγους για να ακούσουμε μουσική και να χαρούμε.  

Επιπλέον έρευνες όπως αυτή του πανεπιστημίου McGill, συνδέουν την μουσική ακρόαση με την έκρηξη ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που ευθύνεται για την ευχαρίστηση και την ευφορία. Πράγμα που σημαίνει πως η μουσική που αγαπάμε, σε κάθε περίπτωση, μας κάνει καλό.
 
εμφάνιση σχολίων