0
1
σχόλια
294
λέξεις
ΖΗΝ
5 καθημερινές συνήθειες που σύμφωνα με τους επιστήμονες, μειώνουν δραστικά τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
18 Ιανουαρίου 2019
Πέντε μικρά καθημερινά πράγματα, ένα ανεκτίμητο κέρδος για την υγεία μας. Υπάρχουν μερικές συνήθειες, που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελούν κλειδιά για την υγεία και την μακροζωία μας, αφού μειώνουν δραστικά τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, όπως από έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρκίνο.

Η σχετική μελέτη που διήρκησε πάνω από τρεις δεκαετίες, εξετάζοντας πάνω από 123.000 ανθρώπους, δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Circulation και αναφέρει πως οι πέντε σημαντικότερες συνήθειες για την μακροζωία μας, είναι οι εξής:
- Υγιεινή διατροφή (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, όχι πολύ κόκκινο κρέας και κορεσμένα λιπαρά)
- Καθημερινή γυμναστική (επί τουλάχιστον 30’)
- Αποφυγή του καπνίσματος
- Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο (1 ποτήρι την ημέρα οι γυναίκες και 2 ποτήρια οι άνδρες)
- Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους (ο δείκτης μάζας σώματος πρέπει να κυμαίνεται από 18,5 έως 24,9).

Μάλιστα, ακόμα και αν δεν τις υιοθετήσουμε από πολύ νωρίς αλλά τις εφαρμόσουμε  στη μέση ηλικία, εξακολουθούν έχουν πολύ μεγάλα οφέλη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία γυναίκα που υιοθετεί και τις πέντε συνήθειες στα 50 της χρόνια, κερδίζει 14 χρόνια ζωής –(σε σχέση με συνομήλικες της που δεν θα εφαρμόσουν καμία από αυτές στην καθημερινότητά τους). Ένας άνδρας που θα κάνει το ίδιο κερδίζει 12,2 χρόνια ζωής.

Οι ερευνητές λένε πως από τους 123.000 συμμετέχοντες, μόνο το 1.3% εφάρμοζε και τις 5 συνήθειες στην καθημερινότητά τους -και φυσικά αυτοί αποκόμισαν το μεγαλύτερο όφελος. Οι πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία ήταν 74% λιγότερες πιθανότητες. Επίσης οι πιθανότητες καρκίνου ήταν μειωμένες κατά 65% και των καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 82%.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το να υιοθετήσουμε έστω και μερικές από αυτές τις συνήθειες δεν παρέχει οφέλη. Απλώς ο αποτέλεσμα είναι αθροιστικό οπότε όσο περισσότερες, τόσο το καλύτερο για εμάς και τον μελλοντικό, υγιή εαυτό μας.
εμφάνιση σχολίων