0
1
σχόλια
177
λέξεις
TECH
[ΚΑΛΑ ΝΕΑ] Μια ομάδα σπουδαστών του ΑΠΘ δημιούργησαν μια συσκευή που εξαφανίζει το τρέμουλο του Πάρκινσον
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
23 Ιουλίου 2019
Φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ΠΘ, δημιούργησαν το Tremor FreeMe, μια συσκευή που επικεντρώνεται στη Νόσο του Πάρκινσον στοχεύοντας στη μείωση -ή ακόμα και εξαφάνιση- του συμπτώματος του τρέμουλου στους ασθενείς.

Η συσκευή φοριέται στο χέρι σαν ρολόι. Επιτυγχάνει τη μείωση του τρόμου καταλαβαίνοντας ποιος μυς ενεργοποιείται ακούσια λόγω της πάθησης και ενεργοποιώντας τον αντίθετο, παρέχοντας έτσι μια αντί-κίνηση που σταθεροποιεί το χέρι. Το Tremor FreeMe, λειτουργεί σε συνδυασμό με μια εφαρμογή. Μέσω τεχνητής νοημοσύνης, προσαρμόζεται στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή ξεχωριστά. Έτσι παρέχει εξατομικευμένη φροντίδα - και άρα καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτή τη στιγμή η συσκευή βρίσκεται σε στάδιο εργαστηριακού πρωτοτύπου κι έχει ήδη δοκιμαστεί σε ασθενείς με θετικά αποτελέσματα. Η ομάδα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Θωμάς Μπίκιας, ο Ρόνι Λέσι και Αγγελική Παπαθανασίου, διακρίθηκε με αυτήν την τεχνολογία, κατακτώντας την πρώτη θέση στο διαγωνισμό καινοτομίας Cosmote Hackathon 2018.


Διαβάστε επίσης:
ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Έλληνες «νικούν» την ρευμ/ειδή αρθρίτιδα
Έλληνες φοιτητές έφτιαξαν γάντι που μεταφράζει τη νοηματική
Παγκόσμια διάκριση για φοιτητές του ΕΜΠ στη Διαστημική
εμφάνιση σχολίων