0
1
σχόλια
281
λέξεις
TECH
Μια ομάδα φοιτητών έφτιαξε ένα γάντι με αισθητήρες που επιτρέπει αυτόματη μετάφραση της νοηματικής στην οθόνη του κινητού μας
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
28 Ιουνίου 2019
Οι περισσότεροι από εμάς αδυνατούμε να επικοινωνήσουμε με ένα κωφό ή κωφάλαλο άτομο στη νοηματική γλώσσα. Αυτό σημαίνει πως κωφά ή κωφάλαλα άτομα αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, αφού για παράδειγμα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν  στις δημόσιες πρέπει να έχουν διερμηνέα.

Μια ομάδα φοιτητών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, έφτιαξε το project Sing me up. Ουσιαστικά αποτελείται από ένα «έξυπνο γάντι» εφοδιασμένο με αισθητήρες, οι οποίοι ανιχνεύουν τις κινήσεις και μεταφράζουν τις χειρονομίες της νοηματικής γλώσσας, δείχνοντας αυτομάτως τη μετάφραση στην οθόνη του κινητού μας. Στη συνέχεια, η απάντηση του συνομιλητή εμφανίζεται επίσης στην οθόνη του κινητού, μέσω συστήματος αναγνώρισης φωνής.

Αν και υπάρχουν αντίστοιχες προσπάθειες, οι περισσότερες επικεντρώνονται στην αγγλική γλώσσα ενώ τα περισσότερα συστήματα δεν είναι φορητά και απαιτούν ηλεκτρονικό υπολογιστή, δημιουργώντας περιορισμούς στην επικοινωνία. Στόχος του Sign Me Up είναι η δημιουργία ενός προϊόντος που θα απευθύνεται σε όλους επιτρέποντας επικοινωνία χωρίς περιορισμούς.

Οι φοιτητές διαγωνίστηκαν και διακρίθηκαν με το project τους στον 5ο Πανελλαδικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Start Up 2019. Το ζευγάρι γαντιών θα πωλείται στην τιμή των 250 ευρώ. Η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα συνοδεύει τα γάντια, θα είναι διαθέσιμη μέσω ηλεκτρονικών καναλιών (Play store, App store), με κόστος 1.99 ευρώ για 5 άτομα, δηλαδή το άτομο που την κατεβάζει θα μπορεί να δώσει τους κωδικούς σε άλλα 4 άτομα με τα οποία έχει συχνή επικοινωνία. Το Sign Me Up θα ξεκινήσει μεταφράζοντας την ελληνική νοηματική γλώσσα αλλά στο μέλλον θα επεκταθεί και σε άλλες γλώσσες. Εύγε.


Διαβάστε επίσης:
Έλληνες κατασκεύασαν τη γρηγορότερη μνήμη RAM στον κόσμο
ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Έλληνες «νικούν» την ρευμ/ειδή αρθρίτιδα
Η Ελληνίδα που νικά τον καρκίνο του μαστού
εμφάνιση σχολίων