1
1
σχόλια
319
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η Πορτογαλία αποποινικοποίησε τη χρήση των ναρκωτικών πριν από 14 χρόνια –και ιδού τα λαμπρά αποτελέσματα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
6 Νοεμβρίου 2018
Η Πορτογαλία αποφάσισε να αποποινικοποιήσει την χρήση όλων των ναρκωτικών το 2001. Είτε πρόκειται για χασίς, είτε για κοκαΐνη και ηρωίνη, η χώρα αποφάσισε να χειριστεί την κατοχή και τη χρήση μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών ως ζήτημα δημόσιας υγείας, όχι ως εγκληματικής πράξης. Αυτό σημαίνει πως η κατοχή του χρήστη δεν τιμωρείται ή χρεώνεται με ένα μικρό πρόστιμο κατά περίπτωση, ή υποστηρίζεται από πρόγραμμα θεραπείας. Κανένας δεν τιμωρείται για χρήση ναρκωτικών, με φυλάκιση, ποινικό μητρώο ή αφαίρεση του δικαιώματος της ψήφου (όπως π.χ. στην Αμερική!).

Η αποποινικοποίηση συνοδεύτηκε από μια σειρά νέων θεσμών κοινωνικής πρόνοιας και στήριξης των ασθενών χρηστών. Ο στόχος ήταν παράλληλα και η καταπολέμηση του εγκλήματος των ναρκωτικών και της αναβάθμισης της ζωής των ασθενών, των οικογενειών τους και της κοινωνίας.

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ή εξαιτίας του HIV ανάμεσα στους χρήστες, έχουν εξαλειφθεί


Τι έγινε σε 14 χρόνια; Η χρήση των συνθετικών ναρκωτικών μειώθηκε. Καταπολεμήθηκε το μαύρο χρήμα και η εγκληματικότητα που σχετίζονταν με τα ναρκωτικά. Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ή εξαιτίας του HIV ανάμεσα στους χρήστες, έχουν εξαλειφθεί σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για την απόφαση της Πορτογαλίας: Πλέον, στους ενήλικες αναλογούν 3 θάνατοι από υπερβολική δόση ανά 1.000.000 πολίτες. Τα ποσοστά σε άλλες χώρες κυμαίνονται σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα: 10,2 ανά εκατομμύριο στις Κάτω Χώρες, 44,6 ανά εκατομμύριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, 126,8 ανά εκατομμύριο στην Εσθονία. Ο μέσος όρος θανάτων από υπερβολική δόση της Ε.Έ. είναι 17,3 ανά εκατομμύριο.

Η Πορτογαλία έδρασε στον αντίποδα της τακτικής των ΗΠΑ και των εκατομμυρίων που ξόδεψε κηρύσσοντας τον απάνθρωπο Πόλεμο κατά των Ναρκωτικών, ο οποίος 50 χρόνια μετά, δεν έχει κανένα κέρδος εκτός από την διάσημη πλέον περιθωριοποίηση και αδιανόητη εκμετάλλευση ολόκληρων κοινωνικών τάξεων από τους πολιτικούς και τις πολυεθνικές εταιρίες, όπως τη φωτίζει και στο παρακάτω βίντεο και ο Μάικλ Μουρ στο ντοκιμαντέρ του.
εμφάνιση σχολίων