1
6
σχόλια
324
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μια κούκλα Barbie παρωδεί τους εγωκεντρικούς εθελοντές που υποφέρουν από το «White Savior Complex»
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
16 Φεβρουαρίου 2018

Μια κούκλα Barbie παρωδεί τους Δυτικούς «Λευκούς Σωτήρες» που φτάνουν στις χώρες του Τρίτου Κόσμου για να φωτογραφηθούν δίπλα σε ντόπιους, με μαλλί κομμωτηρίου, και στη συνέχεια ανεβάζουν την καλογυαλισμένη στιγμή του ακτιβισμού τους στο Instagram μαζί με το hashtag #sacrifice (θυσία).
 

Ο λογαριασμός Barbie Savior παρωδεί τους ανθρώπους που υποφέρουν από το "White Savior Complex" -όρος χρησιμοποιείται να περιγράψει τους λευκούς Δυτικούς που ταξιδεύουν στις χώρες του τρίτου κόσμου και παρουσιάζουν με εγωκεντρικό τρόπο αυτό  το ταξίδι, το οποίο όμως οι ίδιοι τον αντιλαμβάνονται ως αυτοθυσία.  Ενίοτε η εμπειρία μοιάζει με μια φιέστα ανακατεμένη με φιλανθρωπία και κάμποση Αφρική που πρέπει να σωθεί από τον εαυτό της –και ναι, πολλοί από αυτούς πιστεύουν πως η Αφρική είναι χώρα.Οι δημιουργοί του είναι δυο νεαρές λευκές γυναίκες, αυτοαποκαλούμενες ως πρώην "λευκοί σωτήρες" και λένε ότι αντλούν έμπνευση από τις δικές τους εμπειρίες εθελοντισμού στην Ανατολική Αφρική. «Κάναμε πράγματα ως Λευκοί σωτήρες και λυπόμαστε γι αυτό» ανέφεραν οι στη Huffington Post μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Η Barbie - Σωτήρας ξεκίνησε σαν ένα αστείο μεταξύ μας, σαν ένας τρόπος να βγάλουμε μερικά πράγματα από μέσα μας. Είναι δύσκολο πολλές φορές να εντοπίσεις την ειρωνεία στην πραγματική ζωή, όπως τον άγρια εγωκεντρικό άνθρωπο που παρουσιάζεται ως άγιος που κάνει αυτοθυσία».
 

Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να κάνεις εθελοντική εργασία στην Αφρική - είναι υπέροχο όταν οι άνθρωποι δίνουν χρόνο και ενέργεια για να κάνουν τη διαφορά για όσους μπορεί να είναι λιγότερο τυχεροί. Αλλά οι δημιουργοί του λογαριασμού λένε πως αυτό που προσπαθούν να κάνουν, είναι να ρίξουν φως στους ανθρώπους που φεστοποιούν και υπεραισθητοποιούν την εμπειρία της επίσκεψης στην Αφρική.
 

Η Σωτήρας Barbie έχει γενικά θετική ανταπόκριση, αλλά οι δημιουργοί της παραδέχονται ότι ίσως να φανεί προκλητικό σε εθελοντές που προσφέρουν όντως με αυτοθυσία. Όμως, μέσα από το χιούμορ τους, ελπίζουν πως θα προκαλέσουν μια σημαντική -και εντελώς σοβαρή- συζήτηση γύρω από το ζήτημα της Λευκής Σωτηρίας.

 

εμφάνιση σχολίων