2
5
σχόλια
447
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η επιστολή του Κλούνεϊ και γιατί οι μεγαλύτεροι αθλητές έχουν ξεσπάσει πόλεμο ενάντια στον @potus
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
29 Σεπτεμβρίου 2017

«Προσεύχομαι για τη χώρα μου. Προσεύχομαι ότι μπορούμε να βρούμε περισσότερα,  τα οποία μας ενώνουν απ΄ όσα μας χωρίζουν. Προσεύχομαι ότι οι ηγέτες του έθνους μας θέλουν να κάνουν το ίδιο. Προσεύχομαι ότι μικρά παιδιά, όπως ο Ταμίρ Ράις μπορούν να αισθάνονται ασφαλή στη δική τους γειτονιά. Προσεύχομαι για όλα τα παιδιά μας. Προσεύχομαι για την αστυνομία μας και τους διασώστες μας. Προσεύχομαι για τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων. Προσεύχομαι ότι η διαφωνία θα προστατεύεται πάντα σε αυτή τη μεγάλη χώρα. Προσεύχομαι για μια πιο τέλεια ένωση. Και όταν προσεύχομαι, γονατίζω». Η επιστολή του Κλούνεϊ είναι μια αναφορά στους αθλητές του αμερικανικού φούτμπολ που, αν και καθυστερημένα, έχουν αρχίσει να γονατίζουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας. την ώρα του εθνικού ύμνου, κατά την έναρξη κάθε αγώνα.


Το «γονάτισμα» –που θυμίζει το σήκωμα του χεριού φορώντας μαύρο γάντι, από αφρο-αμερικανούς αθλητές του στίβου, τη δεκαετία του 60– ξεκίνησε από τον αθλητή Κόλιν Κόπερνικ πριν ένα χρόνο. Τότε ακόμα ήταν παίκτης των 49ers και το κύμα δολοφονιών αφρο-αμερικανών από λευκούς αστυνομικούς είχε προκαλέσει μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες, πορείες, οδομαχίες, εξεγέρσεις.

Ο Τραμπ μίλησε εναντίον του και από τότε ξεκίνησε μια μοναχική Οδύσσεια για τον Κόλιν Κόπερνικ ο οποίος βρέθηκε χωρίς ομάδα και «κατατρεγμένος» για ένα χρόνο. Ο πλανητάρχης δήλωσε πως η πράξη του θα έπρεπε να κάνει τον ιδιοκτήτη μιας ομάδας να τον απολύσει: «Δεν θα σας άρεσε να βλέπατε έναν ιδιοκτήτη ομάδας να πει “διώξτε αυτόν τον γιό σκύλας;”. Απολύστε τον!» Η μητέρα του παίκτη απάντησε: «Είμαι η περήφανη μητέρα του γιού της σκυλας»! Ο Στίβι Γουόντερ γονάτισε κι εκείνος, υποβασταζόμενος.

Η κατάσταση έχει εξελιχθεί σε μια χιονοστιβάδα αντιδημοτικότητας για τον Ντόναλντ Τραμπ που ζήτησε από τον κόσμο να μην πηγαίνει στους αγώνες του NFL. «Αν οι φίλαθλοι αρνούνται να πηγαίνουν σε αγώνες μέχρι οι παίκτες να σταματήσουν να δείχνουν ασέβεια στη σημαία, θα δείτε γρήγορα αλλαγές. Απόλυση!».

Η άρνηση του παίκτη του NBA Στίβεν Κάρι να παραβρεθεί στον Λευκό Οίκο σε σχετική γιορτή πρωταθλητών, πυροδότησε άλλη μια γύρα θυμού του Τραμπ αλλά και την απόσυρση της πρόσκλησης. «Αυτή δεν είναι η στάση ενός ηγέτη» είπε ο Κάρι κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τον Τραμπ για ρατσισμό.

«Ξέρουμε πως τα σπορ μας ενώνουν. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο μπορώ να σωπάσω» δήλωσε ο σούπερ σταρ του NBA Lebron James. Στη συνέχεια o Μπρους Μάξγουελ έγινε ο πρώτος παίκτης του MLB, που γονάτισε. Και σύσωμη η ομάδα Dallas Cowboys και ο πρόεδρός της Τζέρι Τζόουνς, γονάτισαν πριν από αγώνα.

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις λένε ότι το 56% των Αμερικανών δεν θεωρεί κατάλληλο τον Τραμπ για πρόεδρο των ΗΠΑ. Να χαρούμε; Όπως έχει πει και ο Νόαμ Τσόμσκι, «δεν είναι απίθανο να δείτε έναν πόλεμο όταν πέσει η δημοτικότητά του...».
 
εμφάνιση σχολίων