1
1
σχόλια
317
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
H Κούβα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε την μετάδοση του HIV από μητέρα σε παιδί. Τα Ηνωμένα Έθνη παρουσιάζουν το θέμα μ΄ένα βίντεο
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
19 Απριλίου 2017

Η Κούβα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε την μετάδοση του ιού HIV, του AIDS και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Ηνωμένα Έθνη.

Παρά το γεγονός ότι η Κούβα είναι μια σχετικά μικρή χώρα με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά HIV -λιγότερες από 4.000 γυναίκες φέρουν τον ιό HIV- η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, Carissa Εtienne, δήλωσε πως η εξάλειψη της Κούβας «παρέχει έμπνευση και για άλλες χώρες».

Αν κάτι άφησε ως κληρονομιά ο Φιντέλ στη χώρα του, είναι σίγουρα τα αξιοζήλευτα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης: 100% το ποσοστό αλφαβητισμού και στις πρώτες θέσεις το προσδόκιμο ζωής παρά τις σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων. Η χώρα έχει καταφέρει σταθερά να διατηρήσει τον πληθυσμό της υγιή ακόμα και σε μεγάλη ηλικία ενώ αφιερώνει το 11,1% του ΑΕΠ της για την υγεία. Ενδεικτικά το προσδόκιμο ζωής στην Κούβα είναι 81 έτη για τις γυναίκες και 77 για τους άνδρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το προσδόκιμο είναι 83 χρόνων και 79 αντίστοιχα.

«Αυτή η επιτυχία δείχνει ότι μια οικουμενική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη είναι κάτι εφικτό αλλά και το κλειδί της επιτυχίας για την καταπολέμηση τόσο μεγάλων προκλήσεων όπως το AIDS».Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σχεδόν 1,4 εκατομ. γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον HIV κυοφορούν κάθε χρόνο παγκοσμίως. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες και χωρίς αντιρετροϊκή θεραπευτική αγωγή, οι γυναίκες αυτές διατρέχουν από 15 έως 45% κίνδυνο να μεταδώσουν τον HIV στο παιδί τους κατά τη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού. Ωστόσο, αυτός ο κίνδυνος σχεδόν εξαλείφεται, και στην Κούβα έχει περιοριστεί σε λίγο παραπάνω από 1%, όταν η μητέρα λαμβάνει αντιρετροϊκά φάρμακα κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και το παιδί αμέσως μετά τη γέννησή του.


Διαβάστε επίσης: ΕΡΕΥΝΑ: Κορυφαία η παιδεία στην Κούβα  
 
εμφάνιση σχολίων