0
3
σχόλια
334
λέξεις
210

Η Δημοτική Πινακοθήκη επιστρέφει δυναμικά στο εμβληματικό της νεοκλασσικό κτίριο. Ανακαλύψτε την

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
18 Οκτωβρίου 2016
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, Φασιανός, Lassnig. Το νέο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης στο Μεταξουργείο θα φιλοξενήσει εκθέσεις που την έβαλαν δυναμικά στο φετινό χάρτη.

Το κτίριό της είναι από τα παλαιότερα νεοκλασικά της Αθήνας. Έργο του Δανού αρχιτέκτονα Christian Hansen, λειτούργησε ως εργοστάσιο μεταξιού έως το 1875, γι αυτό και η περιοχή ονομάζεται Μεταξουργείο. Οι εργασίες αποκατάστασης από τον Δήμο Αθηναίων ξεκίνησαν το 2007 και από το 2010 λειτουργεί ως η νέα Δημοτική Πινακοθήκη, όπου στη μία αίθουσα παρουσιάζεται η μόνιμη συλλογή της και στην άλλη φιλοξενούνται οι περιοδικές εκθέσεις.

Η Πινακοθήκη περιλαμβάνει στις συλλογές της περίπου 3.000 έργα σημαντικών Ελλήνων. Από τον Οκτώβριο του μέχρι τον Απρίλιο του 2017, μας περιμένει με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει από εκθέσεις και διαλέξεις μέχρι εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

    •    Η σεζόν ανοίγει με την έκθεση «Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης - Ένα άλλο Τριάντα στη ζωγραφική». Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη  (1881-1955) που δεν ανήκει στην ελληνοκεντρική γενιά του '30, γι΄ αυτό και περιθωριοποιημένο για μεγάλο διάστημα. «Με τον Τριανταφυλλίδη, η τέχνη αποκτά όλο το κοινωνικό της περιεχόμενο, αποδυόμενη κάθε ηθογραφία, φλυαρία, σχόλιο, κουτσομπολιό ή διακόσμηση» λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ντένης Ζαχαρόπουλος. Το έργο του Τριανταφυλλίδη αποτελεί την πιο σημαντική διατύπωση του ελληνικού ιντιμισμού (intimisme), ενός εικαστικού ρεύματος (τέλη του 19ου αιώνα) με κύριους εκπροσώπους τον Κλόντ Βιγιάρ και τον Πιερ Μπονάρ. (14 Οκτωβρίου – 18 Δεκεμβρίου).

    •    «91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού»: μια έκθεση γεμάτη με σπάνια, χειροποίητα βιβλία μιας μεγάλης γκάμας κειμένων από την αρχαιότητα έως σύγχρονους – Θεόκριτος, Αριστοφάνης, Αλκαίος, Καβάφης, Παλαμάς Μάνος Ελευθερίου– εικονογραφημένα από τον Αλέκο Φασιανό από το 1973 έως το 201 (8 Νοεμβρίου)
    •    Η Πινακοθήκη συνεργάζεται με το Εικαστικό Επιμελητήριο της Ελλάδος για το αφιέρωμα «1950-1974 Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση» (24 Ιανουρίου 2017)
    •    Η έκθεση «Maria Lassnig: Το μέλλον επινοείται με θραύσματα του παρελθόντος» αποτίει φόρο τιμής στην κορυφαία Αυστριακή κυρία της τέχνης (31 Μαρτίου 2017)


Info: Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, Λεωνιδίου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο, Αθήνα.

εμφάνιση σχολίων