0
1
σχόλια
400
λέξεις
ΖΗΝ

Ο γάμος αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
19 Μαΐου 2020
Ο γάμος ωφελεί την υγεία, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, που αναφέρει ότι η ύπαρξη ενός συντρόφου, βελτιώνει σημαντικά αποτελέσματα και το προσδόκιμο ζωής για όσους πάσχουν από καρκίνο. Η έρευνα αναλύει δεδομένα σχεδόν 800.000 ανθρώπων και ενώ το εύρημα έχει υποστηριχθεί και από άλλες μελέτες, αυτή εδώ προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, εξερευνώντας τη δύναμη της επίδρασης σε ασθενείς διαφορετικής φυλής και εθνικότητας.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι τα οφέλη του γάμου φαίνεται να είναι μεγαλύτερα για τους μη ισπανόφωνους λευκούς άνδρες. «Θεωρούμε ότι έχει να κάνει περισσότερο με θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική υποστήριξη από ότι με την οικονομία», λέει η επικεφαλής της έρευνας, Μαρία Έλενα Μαρτίνεζ, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι χρησιμοποίησαν στοιχεία από το Αρχείο Καρκίνου της Καλιφόρνια για να μελετήσουν τα στοιχεία 393.470 ανδρών και 389.697 γυναικών που είχαν διαγνωστεί μεταξύ 2000 και 2009, με έναν από τους 10 τύπους καρκίνου που προκαλούν συχνότερα θάνατο σε κάθε φύλο, φυλή και εθνικότητα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς μέχρι το τέλος του 2012. Εξετάζοντας και προσαρμόζοντας παράγοντες όπως η ασφάλιση, η γειτονιά διαμονής και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ενώ ο γάμος ωφελεί τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, το μέγεθος της επίδρασης διέφερε μεταξύ των δύο φύλων και ανάλογα με τη φυλή και την εθνικότητα.

Η μεγαλύτερη επίδραση βρέθηκε στους λευκούς ασθενείς οι οποίοι δεν ήταν ισπανικής καταγωγής. Οι εργένηδες είχαν 24% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από ότι οι παντρεμένοι άνδρες, ενώ για τη θνησιμότητα των γυναικών η θνησιμότητα ήταν 17% υψηλότερη.

Με τον αριθμό των άγαμων ενηλίκων να ανεβαίνει όλο και περισσότερο, η Martinez πιστεύει πως ερευνητές πρέπει τώρα να εξετάσουν γιατί ο γάμος είναι ευεργετικός. Είναι η πρακτική βοήθεια που προσφέρουν στο κλείσιμο των ραντεβού με τον γιατρό, στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και στην υπενθύμιση των φαρμάκων; Ή κάτι άλλο; Η Martinez πιστεύει ότι η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για των άγαμων ασθενών με καρκίνο,  να ζητήσουν υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους. «Θέλουμε πραγματικά να αναδείξουμε τον παράγοντα ευαισθητοποίησης ότι ανύπαντρα άτομα ίσως θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως υψηλού κινδύνου, ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού», δηλώνει η Δρ. Martinez, και προσθέτει ότι οι γιατροί και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να κάνουν ερωτήσεις στους άγαμους ασθενείς σχετικά με το αν έχουν κοινωνική υποστήριξη και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τους παραπέμπουν σε υπηρεσίες υποστήριξης.
εμφάνιση σχολίων