0
1
σχόλια
315
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Μετά την προκλητική στάση της Αυστρίας στο προσφυγικό, η Ελλάδα ανακαλεί την πρέσβη μας στη Βιέννη

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
25 Φεβρουαρίου 2016
Η ανάκληση της Χρυσούλας Αλειφέρη έγινε με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Η κίνηση αυτή ήρθε μετά τη συνάντηση βαλκανικών κρατών στην Αυστρία, με θέμα το προσφυγικό, στην οποία όμως συνάντηση δεν είχε προσκληθεί η Ελλάδα. Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι η πρέσβης ανακαλείται για διαβουλεύσεις στην Αθήνα, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών των δύο χωρών.

Περισσότεροι από 100.000 μετανάστες έχουν εισέλθει παράνομα στην Ε.Ε. αυτό το έτος -σχεδόν όλοι τους φτάνουν μέσω της Ελλάδας. Λίγες ημέρες πριν, εκπρόσωποι από 10 κράτη των Βαλκανίων παρακολούθησαν τις συνομιλίες στην Αυστρία και συμφώνησαν να συντονίσουν μια δράση ώστε να περιοριστεί η ροή των μεταναστών. Με αφορμή τη συνάντηση αυτή, το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι «την ευθύνη για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να την πάρει στις πλάτες της μία μόνο χώρα».

«Είναι σαφές ότι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στον 19ο αιώνα, ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τη στάση της Αυστρίας στο προσφυγικό.

«Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση».
εμφάνιση σχολίων