0
1
σχόλια
233
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

15.000 τόμοι βιβλίων σώθηκαν και η πρώτη βιβλιοθήκη προσφύγων στήθηκε κοντά στα συντρίμμια της Δαμασκού

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
11 Φεβρουαρίου 2016
Στο προάστιο Daraya της Δαμασκού, η πρώτη δωρεάν βιβλιοθήκη άνοιξε σε αυτόν τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο τόπο. Μια βιβλιοθήκη που κρατά τις ελπίδες των ανθρώπων που ζουν εκεί ζωντανές. Έξω, ένα εφιαλτικό τοπίο με βομβαρδισμένα κτίρια, βουνά από μπάζα, σκουπίδια και αποκαΐδια. Πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα φορτωμένα με όπλα περνούν κάθε τόσο πάνω από τα κεφάλια τους. Όμως μέσα σε ένα υπόγειο, υπάρχει ένα φωτεινό μέρος μάθησης.

Οι άνθρωποι που ζουν εκεί κατάφεραν να συγκεντρώσουν σε μια υπόγεια, αυτοσχέδια βιβλιοθήκη 15.000 τόμους που διασώθηκαν από τα συντρίμμια. Ανάμεσα στα βιβλία, η φωτοτυπία ενός παλιού βιβλίου Ιστορίας, ένα ράφι γεμάτο με ιστορίες για παιδιά, ένα μυθιστόρημα του Ι.Μ. Coetzee, βιβλία αυτοβοήθειας, τόμοι ισλαμικής κουλτούρας, εκδόσεις αραβικής ποίησης… Όλα διαβάζονται συχνά υπό το φως των κεριών, κατά τη διάρκεια των μεγάλων διακοπών ρεύματος.

Η βιβλιοθήκη Fajr (Αυγή), όπως είναι γνωστή ανεπίσημα, όταν δεν είναι κλειστή λόγω των βομβαρδισμών, λειτουργεί από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και καθημερινά την επισκέπτονται περίπου 25 άτομα. «Με όλη την καταστροφή, πρέπει να κρατήσουμε τον πολιτισμό μας», λέει ο Αχμάντ, ένας από τους κύριους οργανωτές και ο εκπρόσωπος της βιβλιοθήκης. «Ξεκινήσαμε τη συλλογή βιβλίων από κατεστραμμένες περιοχές και σπίτια που είχαν βιβλιοθήκες. Είμαστε περίπου 40 άνθρωποι, ανάμεσά μας και πολλοί φοιτητές που εγκατέλειψαν τις σπουδές τους λόγω του πολέμου, στο τέλος του 2013».
 
εμφάνιση σχολίων