1
1
σχόλια
263
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Δωρεάν στα σχολεία και στο διαδίκτυο το ντοκιμαντέρ του Σ. Κούλογλου, που εξερευνά την ιστορία του ναζισμού στην Ελλάδα -η οποία δεν διδάσκεται όπως θα έπρεπε

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
20 Απριλίου 2015
Ελλάδα. Εκλογές 2012. Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή μπαίνει στο Κοινοβούλιο με το 7% της λαϊκής εντολής. Τρία χρόνια μετά, ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος, εκλεγμένοι βουλευτές αλλά και απλά μέλη της οργάνωσης, περνούν την πύλη της δικαστικής αίθουσας των φυλακών του Κορυδαλλού, προκειμένου να δικαστούν με βασική κατηγορία τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στις εκλογές έφερε ξανά στο προσκήνιο έναν πόλεμο που μαίνεται ακόμα: τον πόλεμο της μνήμης. Η στοχευμένη σύνδεση των εκλογικών αποτελεσμάτων της Χρυσής Αυγής με το παρελθόν των Καλαβρύτων και του Διστόμου, που υπέστησαν μεγάλη σφαγή από τους ναζί, φέρνει στην επιφάνεια τα ερωτήματα αν το ιστορικό παρελθόν παραμένει ζωντανό, ποια είναι η ιστορία που διδασκόμαστε και ποιος προσπαθεί να την καπηλευτεί. Το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης» εξερευνά αυτά τα ερωτήματα, μέσα από συνομιλίες με επιζώντες από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας, αλλά και νέους μαθητές που δεν φαίνεται να διδάσκονται στα σχολεία την αλήθεια των επιζώντων. Στο λύκειο του Διστόμου, οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με μια ιστορική αλήθεια: δεν υπήρξαν μόνο Έλληνες θύματα, αλλά και Έλληνες που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή.

Το ντοκιμαντέρ-έρευνα για τη μνήμη, τη λήθη και την ιστορική αλήθεια στη σύγχρονη Ελλάδα αναρτήθηκε δωρεάν στην ιστοσελίδα του tvxs.gr στις 20 Απριλίου 2015, ημέρα έναρξης της δίκης της Χρυσής Αυγής. Είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες ενώ με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας θα διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας και θα ενταχθεί στο σχολικό πρόγραμμα.


 
εμφάνιση σχολίων