0
1
σχόλια
428
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Επιθυμούμε όλες τις αρετές και τα θαύματα της Δημοκρατίας»
 

DOC TV
27 Ιουλίου 2018
ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ όπου όλα τα ταπεινά και απάνθρωπα πάθη θα είναι αλυσοδεμένα, όλα τα αγαθοποιά και γενναιόδωρα πάθη αφυπνισμένα από τους νόμους. Μία τάξη πραγμάτων όπου η φιλοδοξία θα συντηρείται μόνον από την επιθυμία να αξίζει κάποιος τη δόξα και να υπηρετεί τη χώρα του, όπου οι διακρίσεις θα αναπτύσσονται εκτός του συστήματος της Ισότητας, όπου ο πολίτης θα υπακούει στην εξουσία του δικαστή, ο δικαστής θα υπακούει σε εκείνη του λαού και ο λαός θα διέπεται από αγάπη για Δικαιοσύνη.

ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΟΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ την άνεση του κάθε ατόμου και όπου κάθε άτομο θα υπερηφανεύεται για την ευημερία και τη δόξα της πατρίδας του, όπου η κάθε ψυχή θα ενισχύεται από την ελεύθερη ροή των δημοκρατικών αισθημάτων και από την αναγκαιότητα τού να αξίζει την εκτίμηση ενός σπουδαίου λαού, όπου οι τέχνες θα χρησιμεύουν για να διακοσμήσουν αυτή την Ελευθερία που τους δίνει αξία και στήριξη, και το εμπόριο θα είναι πηγή δημόσιου πλούτου και όχι μόνο η συγκέντρωση απέραντου πλούτου από λίγα άτομα.

ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΗΘΙΚΗ να αντικαταστήσει την έπαρση, η Εντιμότητα την ατιμία, οι Αξίες τα έθιμα, τα Καθήκοντα τους καλούς τρόπους, η αυτοκρατορία της Λογικής την τυραννία της υψηλής κοινωνίας, η περιφρόνηση της ανηθικότητας την περιφρόνηση της ατυχίας, η Υπερηφάνεια τη θρασύτητα, η Μεγαλοψυχία τη ματαιοδοξία, η Φιλοδοξία τη φιλοχρηματία, οι αγαθοί άνθρωποι την καλή παρέα, η Ποιότητα τη ραδιουργία, η Ευφυΐα το πνεύμα, η Αλήθεια τη φανταχτερή επίδειξη, τα θέλγητρα της Ευδαιμονίας την πλήξη του αισθησιασμού, το μεγαλείο του ανθρώπου τη μικρότητα του μεγαλείου, ένας λαός μεγαλόψυχος, ισχυρός και ευτυχισμένος έναν λαό αφελή, επιπόλαιο και μίζερο.

ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΕΤΕΣ και τα θαύματα της δημοκρατίας στη θέση όλων των ανηθικοτήτων και των παραλογισμών της μοναρχίας.

ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ, ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ, ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ τις προθέσεις της Φύσης και το πεπρωμένο του ανθρώπου, να πραγματοποιήσουμε τις υποσχέσεις της Φιλοσοφίας και να απαλλάξουμε την οικονομία από μια μακρά βασιλεία εγκλήματος και τυραννίας. Αυτή η Γαλλία, κάποτε επιφανής μεταξύ των σκλαβωμένων εθνών, μπορεί επισκιάζοντας τη δόξα όλων των ελεύθερων χωρών που υπήρξαν ποτέ να γίνει υπόδειγμα για τα έθνη, τρόμος για τους καταπιεστές, παρηγοριά για τους καταπιεσμένους, ένα στολίδι του σύμπαντος.

ΚΑΙ ΣΦΡΑΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ, ίσως μπορέσουμε τουλάχιστον να γίνουμε μάρτυρες της αυγής της λαμπρής ημέρας της παγκόσμιας ευτυχίας. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας, αυτός είναι ο σκοπός των προσπαθειών μας».


Ο Μαξιμιλιανός Φραγκίσκος Μαρία Ισίδωρος Ροβεσπιέρος (6 Μαΐου 1758-28 Ιουλίου 1794) ήταν Γάλλος δικηγόρος πολιτικός, δεσπόζουσα αλλά και αμφιλεγόμενη μορφή της Γαλλικής Επανάστασης του 1789.

Πηγή: Ecrasez l'Infame
 
εμφάνιση σχολίων