0
7
σχόλια
1008
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Η κρίση που έφτανε, το έλλειμμα δικαιοσύνης, η διαφθορά και η ατιμωρησία. Το φόντο της 6ης Δεκεμβρίου και όσων ακολούθησαν βρίσκονται στην ίδια σελίδα της ιστορίας

DOC TV
6 Δεκεμβρίου 2014
Η αρχή της αγανάκτησης, μια νέα γενιά που ξυπνάει, η διαφθορά και η οργή, τα πολιτικά συμπτώματα πριν το τσουνάμι, η στοχοποίηση των αναρχικών από την αστυνομία, οι φασιστικές τάσεις και η δεξιά. Κι ένα μικρό αγόρι που κουβαλάει το φέρετρο του ανήλικου φίλου του. Ένα παζλ και μια εποχή που γράφεται ακόμα.

ΓΚΑΛΟΠ ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ: Μερικές ημέρες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη και τον γενικό χαμό που ακολουθεί, τα αισθήματα των Ελλήνων καθρεφτίζονται, σχηματικά, στα γκάλοπ: 4 στους 10 αισθάνονται Οργή και Αγανάκτηση με την υπόθεση. Το 25%, παρόλο που έχουν προηγηθεί εκτεταμένες καταστροφές, δεν πιστεύει ότι μια πιο σκληρή στάση της Αστυνομίας θα έκανε το έργο της πιο αποτελεσματικό. Μεγαλύτερο sos, λένε οι πολίτες, είναι το αίτημα για διακυβέρνηση και όχι για Νόμο και Τάξη. Η γενική ανάλυση είναι σαφής: η Ελλάδα έχει μπει σε περίοδο πολιτικής κρίσης, «δεν υπάρχει ρεύμα υπέρ κάποιου κόμματος αλλά ρεύμα ΚΑΤΑ των δύο μεγάλων κομμάτων».


«ΕΞΩ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ»: Δεκέμβριος του 2008, το τσουνάμι των μνημονίων δεν έχει σκάσει ακόμα αλλά η γενιά των 700 ευρώ είναι δυσαρεστημένη, τα δάνεια των οικογενειών έχουν συσσωρευτεί και τα δύο μεγάλα κόμματα δεν εμφανίζουν αυτοδυναμία εδώ και καιρό.
Η διαφθορά και η ατιμωρησία βασιλεύουν. Μια κυβέρνηση που πήρε την ψήφο του ελληνικού λαού με σύνθημα «έξω οι κλέφτες» αντιμετωπίζει το μέγιστο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Η ατιμωρησία της αστυνομίας -βασανισμός μεταναστών έχει καταγραφεί από κάμερες μέσα σε αστυνομικά τμήματα και η υπόθεση της ζαρντινιέρας αποτελεί σκάνδαλο, αλλά όχι στα μάτια της ελληνικής δικαιοσύνης- καταλήγει στη δολοφονία ενός παιδιού. «Αν αυτή η πράξη ήταν ενός τρελού, η κοινωνία δεν θα αντιδρούσε με αυτόν τον τρόπο», δηλώνει για τη δολοφονία του Αλέξη στην εκπομπή Φάκελοι του Παπαχελά, ο ο επ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Κούρκουλας.


ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΥΠΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Η Λητώ Βαλλιάτζα κατέγραψε τη δολοφονία του Αλέξη σε βίντεο. Η αστυνομία προσπάθησε να αποκρύψει το βίντεο που τράβηξε η μάρτυρας. Στην εκπομπή του Σ. Κούλογλου δηλώνει ότι ο αξιωματικός που της πήρε κατάθεση «χάθηκε» στη διαδρομή για το αστυνομικό τμήμα ενώ η ίδια είδε στην τηλεόραση υλικό με αλλοιωμένο ήχο -είχε προστεθεί χαλί από συμπλοκές ώστε να θεωρηθεί ότι υπήρχαν ταραχές στην περιοχή την ώρα που ο Κορκονέας πυροβόλησε τον ανήλικο.

Δείτε το σχετικό ντοκιμαντέρ: PLAYER: Για τον Α. Γρηγορόπουλο: «Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας» 


Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΕΞΗΓΕΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗ «ΔΕΞΙΑ»: Η Αθήνα έχει ήδη καεί και η Ελλάδα έχει ζήσει πρωτόγνωρες μαζικές εξεγέρσεις νέων. Ο Χρυσοχοΐδης, ως πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναγκάζεται να εξηγήσει στην εκπομπή Φάκελοι του Α. Παπαχελά ότι ο αναρχικός δεν είναι τρομοκράτης αλλά και πώς ακριβώς καλλιεργείται στους κόλπους της αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής η κόντρα μεταξύ αστυνομίας και αναρχικών! Οι ερωτήσεις μάλιστα του δημιουργούν εκνευρισμό, τόσο που αναγκάζεται να επανατοποθετηθεί στο τέλος της εκμπομπής.

«Για την αντίληψη της Δεξιάς -επιτρέψτε μου να πω αυτόν τον όρο-, για τον αναρχισμό, για τον αντιεξουσιαστικό χώρο: Ξέρετε ότι έχει δημιουργηθεί στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία ειδικό τμήμα για τους αναρχικούς; Αυτό δίνει ένα σήμα. Λέτε γιατί ο συγκεκριμένος αστυνομικός προέβη σε αυτή την πράξη. Διότι προφανώς σιγά-σιγά δημιουργήθηκαν καουμπόηδες, παλικαράδες, εξαιτίας μιας συλλογικής πραιτόρων. Η αστυνομία αυτή τη στιγμή ασχολείται με τους αναρχικούς όχι μόνο σε επίπεδο κρατικής ασφάλειας αλλά και σε επίπεδο αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Ε, αυτό είναι απαράδεκτο».

- Ερώτηση Παπαχελά: «…Κάποιοι έλεγαν παλιότερα ότι υπήρχε μια λογική συγκοινωνούντων δοχείων ανάμεσα στους κλασικούς υπόπτους των Εξαρχείων και κάποιους οι οποίοι μετά έγιναν τρομοκράτες με την κλασική έννοια του όρου. Δεν υπήρχε αυτό;» «Ναι, θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάποιοι στρατολογήθηκαν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενοχοποιούμε χώρους και ιδεολογικές παρατάξεις ή κάποιες περιοχές. Δεν σημαίνει αυτό, επειδή κάποιοι εκ των τρομοκρατών προήλθαν από τους αναρχικούς, ότι όλος αυτός ο χώρος παράγει τρομοκράτες.

Δεν μπορείς να συλλαμβάνεις παιδιά 20 χρονών επειδή είναι αναρχικοί. Αλήθεια, πιστεύουν όλοι αυτοί πως αν συλλάβουμε ένα παιδί, το οποίο ενδεχομένως να ρίξει κάποια στιγμή και μια μολότοφ, αν τον βάλουμε στη φυλακή δεν θα βγει χειρότερος εγκληματίας; Γιατί από τις φυλακές μας δυστυχώς βγαίνουν εγκληματίες. Δηλαδή τα κοινωνικά ζητήματα θα τα καταπολεμήσουμε με την αστυνομία; Έδωσε πουθενά η αστυνομία στα κοινωνικά προβλήματα λύσεις; Για όνομα του Θεού! Υπάρχει μια πολύ συντηρητική και αντιδραστική αντίληψη γύρω από αυτά τα θέματα, που εγώ δεν τη δέχομαι. Είναι άλλο πράγμα οι παράνομες συμπεριφορές οι οποίες θέλουν συλλήψεις και είναι άλλο ζήτημα ότι κάποιος εμφορείται ενδεχομένως από αναρχικές ιδέες».


Ο ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΑΙ Η 6η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Ο Ρωμανός την 6η Δεκεμβρίου του 2008 είχε τη γιορτή του. Ο Αλέξης εκείνη τη βραδιά πέθανε στα χέρια του. Σε μια παράλογη στροφή της ζωής του, είδε έναν μπάτσο να πυροβολεί τον φίλο του με μια σφαίρα στην καρδιά.

Ο Ρωμανός κουβαλάει το φέρετρο στην κηδεία του φίλου του (φαίνεται στη φωτό). Ο Ρωμανός είναι ο μόνος που πηγαίνει στην αστυνομία για να καταθέσει -αντίθετα με τους υπόλοιπους μάρτυρες που πήγαν στον εισαγγελέα προσπερνώντας την αστυνομία, την οποία φοβούνται. Ο Ρωμανός αρνείται να παρουσιαστεί ως βασικός μάρτυρας στη δίκη του φίλου του. Ο Νίκος Κωσταντόπουλος, δικηγόρος της οικογένειας Γρηγορόπουλου, δηλώνει ότι ο 17χρονος ζητάει να σταματήσει η αστυνομία να τον παρακολουθεί. Με μια δημόσια επιστολή του, ο Ρωμανός δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει την αξία της δίκης προβλέποντας, όπως και όλη η Ελλάδα, ότι ο ένοχος δεν πρόκειται να τιμωρηθεί. (Δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει γελοίο τον Κούγια, συνήγορο του Κορκονέα).

Η βεβαιότητά του γίνεται πραγματικότητα. Και η βεβαιότητα του Κορκονέα γίνεται πραγματικότητα. Μετά τη δολοφονία τηλεφωνά στη γυναίκα του για να πει: φάτε, θα έρθω λίγο αργότερα, κάτι έγινε στη δουλειά. Δεν θα αργήσει πολύ να επιστρέψει. Ο Κορκονέας θα καταδικαστεί ισόβια και θα αποφυλακιστεί σε 18 μήνες.


Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΑΔΙΑ της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου γυρνάει πραγματικά σελίδα στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Η διαφθορά, η ατιμωρησία, το έλλειμμα δικαιοσύνης και δημοκρατίας, η βία, η ιδεολογική πόλωση, η κοινωνική αδικία, η οργή και ο φόβος, είναι εδώ και αντί να λύνονται ή να κόβονται, γιγαντώνονται -απροκάλυπτα πλέον αφού οι πρωταγωνιστές τους δεν φοράνε κουκούλες. Αυτό το κεφάλαιο γράφει την ιστορία του ακόμα.
 
εμφάνιση σχολίων