1
1
σχόλια
360
λέξεις
VIDEO

Η απάντηση του ΕΟΤ για το βίντεο «Gods, Myths, Heroes» δεν πείθει και πολύ

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
13 Νοεμβρίου 2014
Μετά την γκάφα του να συμπεριλάβει πλάνα από τους Ολυμπιακούς του Χίτλερ, ο ΕΟΤ έκοψε από το νέο του διαφημιστικό σποτ Gods, Myths, Heroes τις συγκεκριμένες εικόνες και αποφάσισε να στείλει επιστολή ώστε να δώσει τις δικές του απαντήσεις σε μερικά δημοσιεύματα που θέτουν εύλογα ερωτήματα, όπως το τι δουλειά έχει η παραλία της Αυστραλίας μέσα στο βίντεο για την Ελλάδα.

«Δεν παρουσιάζεται καμία παραλία της Αυστραλίας ως ελληνική. Απλώς το βίντεο είναι μια δραματοποιημένη διήγηση που αφορά στην παρουσίαση της Ελλάδας από μία οικεία οπτική γωνία σε όλη την ανθρωπότητα, τη μυθολογία, τους θεούς, τους ήρωες και όλα τα στοιχεία εκείνα που "έδωσε" η Ελλάδα στην ανθρωπότητα. Χρησιμοποιήθηκε συνειδητά ένα πλάνο από την Αυστραλία, το πλάνο του έναστρου ουρανού, για να υποστηρίξει καλλιτεχνικά αυτό που περιγράφει ο αφηγητής», λέει η επίσημη απάντηση για το βίντεο που έγινε διάσημο ως γκάφα του ΕΟΤ.

«Στο επετειακό βίντεο για τα 100 χρόνια του Ελληνικού Τουρισμού περιλήφθησαν πλάνα από πολλούς Ολυμπιακούς Αγώνες αφού αυτοί αποτελούν σημαντικότατο συστατικό στοιχείο της ελληνικής ιστορίας», συνεχίζει ο ΕΟΤ στην επιστολή (όχι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου το 1936, λέει η κοινή λογική).

Ο ΕΟΤ επιλέγει να βλέπει όσα θέλει να δει. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κριτικές. «Στην έκθεση του Λονδίνου για το φιλμ, οι αντιδράσεις ήταν απόλυτα θετικές». Αυτό το «απόλυτα» βεβαίως δεν αναιρεί καθόλου το γεγονός πως το λάθος με τα πλάνα των Ολυμπιακών του Χίτλερ (σκηνοθετημένα από τη Ρίφενσταλ) το επισήμαναν δημοσιογράφοι του Guardian, που βρίσκονταν στην προβολή του βίντεο στη Μεγάλη Βρετανία. Πολύ περισσότερο δεν εξαιρεί τις κριτικές Ελλήνων.

Το χαοτικό βίντεο ξεκινάει λέγοντας «Μια ιστορία για την Ελλάδα» αλλά περνάει ένα ολόκληρο λεπτό μέχρι να δει κανείς οτιδήποτε ελληνικό. Βασίζεται σε μπανάλ υποκειμενικότητες όπως «το φως στην Ελλάδα είναι διαφορετικό» και προβάλλει τη σύγχρονη Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της αρχαίας. Πλάνα από παραλίες της Αυστραλίας τρυπώνουν ανάμεσα στις δικές μας χωρίς καμία αναφορά που να τις ξεχωρίζει από τις ελληνικές, ως δήθεν «δραματοποίηση» του πόσο «παντού» βρίσκεται η Ελλάδα. Και όλο αυτό μέσα από την υποκειμενική ματιά ενός Aμερικανού τουρίστα.

Διότι στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα δεν υπάρχουν ούτε Μύθοι, ούτε Θεοί, ούτε Ήρωες.
Διαβάστε επίσης: VIDEO: Η γκάφα του Υπ. Τουρισμού

εμφάνιση σχολίων