0
1
σχόλια
421
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Φλούο προσπαθεί να αναμετρηθεί με τη φύση, την ανθρωπότητα, την καθημερινότητα. Όπως εσύ κι εγώ.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΜΑΓΙΟΓΛΟΥ
16 Μαρτίου 2011
[ΕΛΕΟΣ, ΘΕΕ ΜΟΥ – ΟΠΟΙΟΣ ΚΙ ΕΙΣΑΙ]

ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ. ΤΡΟΜΟΔΙΝΗ. ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ. Η παντοκρατορία της εικόνας σε ακολουθεί. Κι αν η γλώσσα, κώδικας με τους συμβολισμούς της αποτελεί δείγμα πολιτισμού και εξελιγμένης μορφής επικοινωνίας και νοημοσύνης, πάλι στην εικόνα ξαναγυρίζουμε σα παλαιολιθικοί. Πιθηκίζουμε.

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ, το μαύρο τσουνάμι, το δίλεπτο που η γη έφευγε κάτω από τα πόδια τους, ο επικείμενος φόβος μιας πυρηνικής έκρηξης, η δύναμη της εικόνας με στοίχειωσε τις τελευταίες μέρες. Κυκλοφορώ με τις τρίχες στο σβέρκο μου ανασηκωμένες μόνιμα όπως τα γατιά… ετοιμοπόλεμη, φοβισμένη και με πλήρη συναίσθηση του πόσο μικρή και αδύναμη αισθάνομαι.

ΤΡΟΜΟΔΙΝΗ. Έχουμε πέσει σε μία τρομοδίνη σαν εκείνη που είδαμε σε άπειρα βίντεο με ένα πλοιάριο στο κέντρο της, να κοντοζυγώνει στο μάτι της σα καρυδότσουφλο. Ποιές ταινίες μαζικής καταστροφής, μαζικού πανικού, ποια σπλάτερ και επιστημονικής φαντασίας μπορούν να συγκριθούν με αυτά που κατά καιρούς έχει ζήσει η ανθρωπότητα, ο πλανήτης, ο καθένας μας καθημερινά στο προσωπικό του μακέλεμα.

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΣ. ΚΑΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ. ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ. Να μην ξέρεις τι σου ξημερώνει. Άσε με λίγο να χαρείς. Δε θέλω άλλο. Δεν το αντέχω. Όταν γελάω λέω «σε καλό μας» σαν τη γιαγιά μου. Τον ύπνο μου τον ήρεμο τον έχω χάσει εδώ και καιρό. Ούτε θυμάμαι από πότε. Και τα χρώματα του πρωινού δεν τα διακρίνω πια. Έχω άλλα στο κεφάλι μου. Σα σφουγγάρι μερικές φορές απορροφώ τους κραδασμούς αυτού του κόσμου. Κι όταν εσύ είσαι άνεργος, εγώ δεν ανακουφίζομαι που έχω δουλειά. Κι όταν εσύ είσαι άρρωστη δε σφύζω από υγεία. Κι όταν βλέπω μαύρα τσουνάμια, ένα μαύρο τσουνάμι δικό μου ασυγκράτητο ξεχύνεται από μέσα μου και μου θολώνει νου και κρίση, με αποσυντονίζει, με γεμίζει φόβο και απόγνωση. Είμαι εδώ. Είσαι εκεί. Θα μπορούσα εγώ να ήμουν εκεί. Λυπάμαι που δεν είσαι εδώ. Είμαι σαν εσένα. Είμαι εσύ.

ΤΡΟΜΟΔΙΝΗ. ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ, ΑΣ ΚΟΠΙΑΣΟΥΝ. Να προφητέψουν το τέλος που σιμώνει. Και μετά άλλη μια εικόνα, κι ακόμα μία, και ένα εξηντάχρονος που γραπώθηκε την ύστατη στιγμή πάνω στη στέγη του βολοδέρνοντας για δυο μέρες και τα παιδάκια του νηπιαγωγείου που σώθηκαν και κάποιοι που μέσα στο απόλυτο έρεβος ξαναβρήκαν ο ένας τον άλλο. Μικρά θαύματα. Μικρά, σιωπηλά ανεπαίσθητα θαύματα κόντρα σε ότι παρασύρθηκε, ότι χάθηκε, ότι διαλύθηκε με βοή, με κραυγές, με πόνο.

ΜΙΚΡΑ ΘΑΥΜΑΤΑ. Εκεί ελπίζω. Αυτό προσδοκώ. Ανακουφίζω την ταραγμένη μου ψυχή και συνεχίζω. Να ελπίζω. Σε μικρά, ψιθυριστά θαύματα.


Φλουοξετίνη: Εκλεκτικός ανταγωνιστής της επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή SSRI. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία της κατάθλιψης.

εμφάνιση σχολίων