5 συνταγές για σπέσιαλ πρωινό ή ελαφρύ μεσημεριανό
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
6 Οκτωβρίου 2014
SCRAMBLED EGGS
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ: 4 αυγά, 50 ml γάλα πλήρες, φρέσκο ή εβαπορέ, αλάτι και πιπέρι, λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χτυπάμε τα υλικά όλα μαζί εκτός από τον βασιλικό. Τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε λαδώσει ελαφρά και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα. Το σημαντικό είναι να μην πάρουν χρώμα τα αυγά και να παραμείνουν ελαφρώς υγρά
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ: Ταιριάζει με ποικιλία από μικρά ψωμάκια, ή τυρί ένταμ/έμενταλ σε φέτες και φρυγανισμένο ψωμί, ακόμα και με λευκά λουκάνικα μαζί με σάλτσα μουστάρδας.
ΡΟΦΗΜΑΤΑ: Ταιριάζει πολύ με μαύρο τσάι ή τσάι του βουνού.
ΤΡΑΜΟΛΙΝΙ: ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ
ΥΛΙΚΑ ΒΑΣΗΣ: Φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα, λευκές ή ολικής άλεσης, αλειμμένες με λίγη μαγιονέζα.
ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΗ: 1. Στραγγισμένο και καλά σωταρισμένο σπανάκι πασπαλισμένο με μοσχοκάρυδο και τριμμένη γραβιέρα 2. Γραβιέρα, φέτες γαλοπούλας καπνιστής ή βραστής, φέτες ντομάτας και ένα φύλλο μαρουλιού. 3. Σος ταρτάρ (τη βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), καπνιστός σολομός σε φέτες, λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. 4. Τυρί ένταμ σε φέτες, ζαμπόν ή φουαντρέ και ντομάτα. 5. Έξτρα μαγιονέζα, σωταρισμένες γαρίδες ή ψίχα καβουριού.
ΡΟΦΗΜΑΤΑ: Οι πιο πικάντικοι συνδυασμοί ταιριάζουν πολύ με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Οι πιο απαλές γεύσεις συνοδεύονται με κρύο τσάι ή αναψυκτικό.
ΦΩΛΙΤΣΕΣ ΜΕ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΣΠΑΓΓΕΤΙ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΜΕΡΙΔΕΣ: 200 γρ. σπαγγέτι ολικής αλέσεως, 1 κουτ. γλ. αλάτι, 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο, 1 κουτ. σκόρδο σε σκόνη, ½ κουτ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 8 αυγά, 4 κουτ. σουπ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 6-8 κουτ. σουπ. τριμμένη παρμεζάνα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και λαδώνουμε 8 θήκες για μάφιν. Βράζουμε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν al dente. Σε τηγάνι τοποθετούμε το λάδι, το αλάτι, το σκόρδο, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Όταν ζεσταθούν τα υλικά, προσθέτουμε το σπαγγέτι. Ρίχνουμε λίγο ακόμα αλάτι και έξτρα ελαιόλαδο, αν θέλουμε. Αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Βάζουμε στις θήκες το σπαγγέτι και με ένα κουτάλι δημιουργούμε μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέτουμε σε κάθε θήκη από ένα αυγό, προσέχοντας να μη σπάσει ο κρόκος. Πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Γαρνίρουμε με λίγο έξτρα μαϊντανό για έντονο άρωμα.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ: Ταιριάζει με ζεστό, φγυγανισμένο ψωμί και πράσινη σαλάτα.
ΡΟΦΗΜΑΤΑ: Ένα ποτήρι λευκό κρασί συνοδεύει άψογα το πιάτο.
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ: 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 180 γρ. βούτυρο φρέσκο, ένα κεσεδάκι γιαούρτι, 800 ml φρέσκο γάλα, 1 αυγό, ½ κουτ. γλ. αλάτι.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ: 800 ml φρέσκο γάλα, ½ κιλό φέτα, 200 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες, 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, 1 αυγό, 5 κουτ. σουπ. ψιλοκομμένο δυόσμο, 30 γρ. βούτυρο, λίγο πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και ζυμώνουμε καλά. Αν διαθέτουμε μίξερ με κάδο, οι μεγάλες λάμες φτιάχνουν σε λίγα δευτερόλεπτα μια μπάλα από ζυμάρι την οποία και ανοίγουμε με τα χέρια σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για τάρτες. Φτιάχνουμε τη γέμιση, βάζοντας σε κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει και τα μανιτάρια να σωταριστούν. Προσθέτουμε το γάλα, το τυρί, το σιμιγδάλι και το πιπέρι, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η σάλτσα. Όταν κρυώσει, προσθέτουμε το αυγό και τον δυόσμο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τη ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40 λεπτά.
ΡΟΦΗΜΑΤΑ: Ταιριάζει με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
ΦΩΛΙΤΣΕΣ ΜΕ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2-3 ΑΤΟΜΑ: 6 φέτες μπέικον χοντρές, 6 αυγά, 6 φέτες λευκό ψωμί του τοστ, 6 κουτ. σουπ. τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα, 100 ml κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βουτυρώνουμε το ψωμί και με ένα στρογγυλό ποτήρι το κόβουμε σε δίσκους και το βάζουμε σε ταψάκι ή αλουμινένιες θήκες για μάφιν. Τοποθετούμε σε κάθε θήκη περιμετρικά, ακολουθώντας τα τοιχώματα, από μία φέτα μπέικον. Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα και το τυρί. Τα ρίχνουμε μέσα στις θήκες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ: Συνοδεύουμε με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα.
ΡΟΦΗΜΑΤΑ: Ταιριάζει με ένα ποτήρι λευκό κρασί ή ζεστό καφέ φίλτρου.
εμφάνιση σχολίων