0
1
σχόλια
454
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Αν το παρελθόν ήταν ένας τόπος χειροπιαστός, θα έτρεχα με όλη μου τη δύναμη να απομακρυνθώ». Γνωριμία με τον πρώτο Άραβα νομπελίστα Ναγκίμπ Μαχφούζ

DOCTV.GR | PHOTO: UNSPLASH
10 Δεκεμβρίου 2020
«ΑΛΗΘΕΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΒΟΥΜΕ τα άρρωστα κλαδιά από τα δέντρα και δεν κάνουμε το ίδιο με τους ανθρώπους; Γιατί δεν ακρωτηριάζουμε τα σαθρά μέλη της κοινωνίας και όσα από τα μέλη της δεν ταιριάζουν σε αυτό τον κόσμο; Γιατί τους ανεχόμαστε και επιμένουμε να συμφιλιωνόμαστε μαζί τους, κι όχι μόνο αυτό, τους επιβάλλουμε στη ζωή και επιβάλλουμε τη ζωή σε αυτούς, ακόμα κι όταν οι ίδιοι δεν το επιθυμούν;...»

«ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΣΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ είναι αυτοί που αρνούνται να τη ζήσουν, όχι πως ζούσα πριν από την απόφασή μου να γράψω, κάθε άλλο. Κάποτε μάλιστα το μόνο που προσδοκούσα στη ζωή ήταν μια αμυδρή ελπίδα να ξεκλέψω λίγο απ’ το φως και την ανάσα της. Αλλά το φως της έσβησε για πάντα και με άφησε στο σκοτάδι...»

«ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΟΣ, θα έτρεχα με όλη μου τη δύναμη να απομακρυνθώ, όμως αυτό με ακολουθεί σαν τη σκιά μου, είναι παντού όπου κι αν βρίσκομαι. Δεν υπάρχει σωτηρία, ούτε λυτρωμός, δεν έχω λοιπόν άλλη επιλογή από το να το αντιμετωπίσω καταπρόσωπο, με μάτια ορθάνοιχτα και σθεναρή καρδιά. Κι όπως και να 'χει, ο φόβος του θανάτου δεν είναι λιγότερο οδυνηρός από τον ίδιο τον θάνατο...»

«ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΑΘΑ, αλλά τι άραγε μου είχαν προσφέρει αυτά τα αγαθά; Αυτό που μου έλειπε ήταν τόσο σημαντικό, που δεν μπορούσα να απολαύσω ό,τι άλλο μου πρόσφερε η ζωή, ήμουν ένας άνθρωπος που του είχαν στερήσει την ευκαιρία να γνωρίσει τη σοφία της ζωής, μου ήταν αδύνατον να υπερβώ τον στενό κύκλο του εαυτού μου. Και εδώ ακριβώς κρυβόταν το μυστικό της έξης μου, αυτό στεκόταν ανάμεσα σε μένα και τις χαρές της ζωής και όλα όσα η ζωή έκρυβε στις πτυχές της – έννοιες όπως η αρετή, η φιλία και η αλήθεια. Η έξη αυτή ευθυνόταν για την αποστροφή και τον φόβο μου για τους ανθρώπους, με έκανε να πιστέψω πως η ζωή ήταν ο εχθρός που καραδοκούσε στη στροφή του δρόμου για να με βλάψει».


Αποσπάσματα από το βιβλίο του Ναγκίμπ Μαχφούζ, Χίμαιρα, εκδ. ΚαστανιώτηΟ Ναγκίμπ Μαχφούζ (11 Δεκεμβρίου 1911 - 30 Αυγούστου 2006) ήταν νομπελίστας συγγραφέας και ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της αραβικής λογοτεχνίας. Έγραψε περισσότερα από 50 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, καθώς και 25 σενάρια για ταινίες. Τιμήθηκε με το κρατικό Αιγυπτιακό Βραβείο Λογοτεχνίας, και το 1988 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Η γραφή του διακρίνεται για τον ρεαλισμό και τον διεισδυτικό τρόπο με τον οποίο περιγράφει τις ιδιαιτερότητες της αραβικής κοινωνίας. Το 1994 έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από φανατικούς ισλαμιστές.
εμφάνιση σχολίων