0
1
σχόλια
375
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Είμαι ο καθρέφτης σου. Είσαι η μάσκα μου. Είμαι το χαμόγελό σου…

ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΜΑΓΙΟΓΛΟΥ
28 Φεβρουαρίου 2011
ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ. Να πέσουν οι μάσκες επιτέλους. Τώρα που οι μάσκες και τα ψιμύθια έχουν την τιμητική τους. Αρχής γενομένης από τη δική μου.

ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗ τον μεγεθυμένο εαυτό μου να δω, σε εκείνον που βγάζω τα φρύδια μου, να ανάψω και τις λάμπες φθορίου να μη μου ξεφύγει τίποτα. Έτσι, γυμνό το πρόσωπο, αποστεωμένο, χλωμό. Με τους πόρους ορθάνοιχτους, ουλές από εφηβική ακμή και τις ρυτίδες που τις ονοματίζουμε ρυτίδες εκφράσεις για να πονούν λιγότερο.

ΠΡΟΒΑΡΩ ΧΑΜΟΓΕΛΑ. Αινιγματικά, πολλά υποσχόμενα, σίγουρα, φωτεινά. Και τα βράδια τα ξεκουμπώνω και τα φυλάω στην ειδική τους θήκη. Και βλέμματα. Ζευγάρια μάτια με βλέμμα καλά εκπαιδευμένο, μπαινοβγαίνουν στις κόχες μου. Χρόνια με συντροφεύει πολλά το ίδιο πρόσωπο και σαν εύπλαστο υλικό δικό μου, έμαθα να το ελέγχω, να το μεταπλάθω, για να κρύβει…

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ. Κάποτε ίσως το πρόσωπο ήταν σπαθί. Μετά από περίεργες συναντήσεις με άλλα πρόσωπα που είχαν συναντηθεί και κείνα με τη σειρά τους με άλλα πρόσωπα, τα βρήκε μπαστούνια. Και άρχισε να οπισθοχωρεί. Και να επαγρυπνά.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΔΥΝΑΜΙΚΑ, ΠΟΛΥΑΣΧΟΛΑ, ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΑΝΕΤΑ. Το ίδιο πρόσωπο που σου ανοίγει διάπλατα μία πόρτα, την επόμενη στιγμή μπορεί να σου την κλείσει στα μούτρα με φόρα. Από φόβο… ανέκφραστα. Μην τυχόν και φανερωθεί εκείνο το μικρό παιδί, το ευάλωτο που δεν είναι όμορφο πολύ, που μόνο να ζητάει ξέρει, και να κλαίει, που πεισμώνει και παίζει μόνο του σε μια γωνίτσα, που κάνει σκανταλιές γιατί είναι στη φύση του, που δεν αξίζει προσοχή. Δε θα πάρει αγάπη.

ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ. Να μείνει το πρόσωπο γυμνό, καθαρό και απαλλαγμένο. Αυτό είναι το δικό μου. Κουρασμένο, στραβωμένο, οργισμένο, φοβισμένο, άσχημο, πανέμορφο, χαμογελαστό, λαμπερό, ήρεμο. Βγάλε και συ τη μάσκα σου και σου υπόσχομαι πως κάθε φορά που οι άκρες των χειλιών σου θα οδεύουν προς τα κάτω εγώ θα καθρεφτίζομαι ανάποδα για να σε παρασύρω στο πιο πλατύ χαμόγελο.

ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΑΠΕΙΡΕΣ και οι συνδυασμοί μας ασύλληπτοι. Και τίποτα δεν είναι πιο συναρπαστικό από το να ανακαλύπτω ξανά και ξανά το πρόσωπό μου και να ξαφνιάζομαι από το δικό σου. Μαγική η συνάντηση τότε. Κι ας με φόβιζαν από μικρή οι κλόουν.


Φλουοξετίνη: Εκλεκτικός ανταγωνιστής της επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή SSRI. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία της κατάθλιψης.

εμφάνιση σχολίων