0
2
σχόλια
459
λέξεις
ΖΗΝ

Μια κλασική και μια «πειραγμένη» συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια παραδοσιακά αλλά και σαν ουράνια τόξα

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
24 Μαρτίου 2023
Η πρώτη συνταγή είναι κλασική, «γιαγιαδίστικη». Δηλαδή  κουλουράκια που είναι τραγανά απέξω, μαλακά από μέσα και μοσχομυρίζουν βανίλια και πορτοκάλι. Η δεύτερη συνταγή είναι για τους λάτρεις της παράδοσης που θέλουν όμως και μια avant-garde πινελιά στις δημιουργίες τους – και επίσης ιδανική για να την κάνουμε παρέα με φίλους και πιτσιρίκια.

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό αλεύρι, 400 γρ. ζάχαρη, 4 αβγά, 250 γρ. βούτυρο, 100 ml φρέσκο γάλα, 100 ml χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 κιλό αλεύρι, 4 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ, 2 βανίλιες, ½ κουτ. γλ. αλάτι, ½ κουτ. γλ. μαγειρική σόδα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και έπειτα το γάλα, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε τη μισή ποσότητα του αλευριού, μαζί με τα υπόλοιπα στερεά υλικά. Ύστερα αρχίζουμε να προσθέτουμε τα στερεά υλικά σταδιακά στο υγρό μας μείγμα, μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή, χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια
. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί επί 15 λεπτά. Στρώνουμε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Πλάθουμε τα κουλουράκια πλεξούδες και σαλιγκαράκια. Τα φτιάχνουμε μικρά, διότι φουσκώνουν πολύ. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς, ανάλογα με το μέγεθός τους, για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
ΤΙP: Αν θέλουμε ακόμα περισσότερο χρώμα, μπορούμε πριν το ψήσιμο να ακουμπήσουμε το κάτω μέρος από τα κουλουράκια μας επάνω σε πολύχρωμη τρούφα.


ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ
ΥΛΙΚΑ: 60 γρ. βούτυρο, 200 γρ. ζάχαρη, 90 γρ. τυρί κρέμα, 1 αυγό, 1 βανίλια, 350 γρ. αλεύρι, 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ, 1/4 κουτ. γλ. αλάτι, 3 χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας (π.χ. κόκκινο, πράσινο, μπλε).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μπολ χτυπάμε το βούτυρο, το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο υγρό μας μείγμα σταδιακά και ζυμώνουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη και τα τοποθετούμε σε ξεχωριστά δοχεία. Βάφουμε τη ζύμη σε κάθε δοχείο με άλλο χρώμα και ζυμώνουμε να πάει παντού. Μία από τις ζύμες μας κρατά το φυσικό της χρώμα. Τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Πλάθουμε ένα μικρό μπαλάκι ζύμης από κάθε χρώμα, περίπου σε μέγεθος φουντουκιού. Κολλάμε τις μπαλίτσες μεταξύ τους πιέζοντάς τες και φτιάχνουμε μια μεγαλύτερη μπάλα. Την πλάθουμε μακρόστενη σαν φιδάκι και στη συνέχεια στρίβουμε σε σχήμα σαλίγκαρου. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να πλάσουμε όλη τη ζύμη. Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόκολλα, με απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε για 10 περίπου λεπτά. Διατηρούνται για πολλές μέρες σε αεροστεγές δοχείο.
 
εμφάνιση σχολίων