0
1
σχόλια
295
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Λιγότερο νερό, μικρότερες σοδειές

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
10 Ιουλίου 2013
Παγκόσμια απειλή για την προμήθεια τροφίμων τα πηγάδια νερού που στερεύουν. Αυτό προειδοποιεί στη Guardian ο κορυφαίος ειδικός του περιβάλλοντος, Lester Brown, και λέει πως η συγκομιδή σιτηρών απειλείται ήδη με συρρίκνωση σε ΗΠΑ, Ινδία και Κίνα.

Σε μια νέα μεγάλη έκθεση, ο Lester Brown, ως επικεφαλής του Earth Policy Institute στην Ουάσινγκτον, υποστηρίζει ότι 18 χώρες, μαζί με το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγούνται σε ανεξέλεγκτη υπεράντληση των υπόγειων νερών, με αποτέλεσμα το νερό να μην προλαβαίνει να αναπληρωθεί και έτσι οι σοδειές κάθε χρόνο να μειώνονται. Η παραγωγή σιτηρών βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Η αδυναμία των κυβερνήσεων να ασκήσουν μια αποτελεσματική πολιτική στο θέμα πληθυσμού και νερού έχει ως αποτέλεσμα 10.000 περισσότερους ανθρώπους κάθε μέρα να προσπαθούν να τραφούν και όλο και λιγότερο νερό άρδευσης με το οποίο θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Η παραγωγή σιτηρών της Συρίας κορυφώθηκε το 2002 και από τότε έχει πέσει κατά 30%. Στο Ιράκ η παραγωγή σιτηρών έχει μειωθεί  κατά 33% από το 2004. Και η παραγωγή στο Ιράν μειώθηκε κατά 10% μεταξύ του 2007 και το 2012. «Το Ιράν έχει ήδη μεγάλο πρόβλημα, διότι αισθάνεται τις επιπτώσεις της συρρίκνωσης των προμηθειών νερού από την υπεράντληση. Στην Υεμένη, η παραγωγή έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία 35 χρόνια. Μέχρι το 2015 η χώρα θα εισάγει σχεδόν όλο το σύνολο των σιτηρών της».

Τα νούμερα δεν είναι πιο ευχάριστα ούτε για τις Η.Π.Α. Στο Τέξας για παράδειγμα, η αρδευόμενη έκταση κορυφώθηκε το 1975 και έκτοτε έχει πέσει κατά 37%. Ο Brown προειδοποιεί ότι πολλές άλλες χώρες μπορεί να είναι στα πρόθυρα της μείωσης της συγκομιδής, όπως το Πακιστάν και το Μεξικό.

Τα μαντάτα σε συνδυασμό με τη Monsanto κάνουν τον παγκόσμιο μπουφέ να μοιάζει με εφιάλτη. Και οι τιμές των σιτηρών ανεβαίνουν σε όλον τον πλανήτη…

Πηγή: The Guardian

εμφάνιση σχολίων