0
1
σχόλια
211
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Nestle, το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να κοστολογείται ως τρόφιμο

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
23 Απριλίου 2013

«Υπάρχουν δύο απόψεις για το νερό: η μία λέει πως είναι ανθρώπινο δικαίωμα, και είναι εξτρεμιστική άποψη που προέρχεται από ΜΚΟ. Η άλλη λέει πως το νερό είναι προϊόν τροφής σαν όλα τ’ άλλα, κι έτσι πρέπει να κοστολογείται στην αγορά». Αυτά υποστήριζε ο πρόεδρος της Nestle, Peter Brabeck, στη συνέντευξή του για το ντοκιμαντέρ «Ταΐζουμε τον κόσμο», φέρνοντας τα πάνω-κάτω στην επικρατούσα αντίληψη ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό.

Η Nestle είναι ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής νερού στον κόσμο. Ο Brabeck πιστεύει πως η μέγιστη κοινωνική ευθύνη του κάθε προέδρου εταιρειών είναι το να βγάζει όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος, έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν θέσεις εργασίας.

Η Nestle έχει πολύ κακή φήμη στους ακτιβιστιστικούς κύκλους από το 1977, απ’ όταν άσκησε πίεση στις κυβερνήσεις να προωθήσουν μέσω των υπηρεσιών υγείας τη διακοπή του θηλασμού, ώστε οι γυναίκες να χρησιμοποιούν τα βρεφικά γάλατα της εταιρείας. Στις φτωχές χώρες, αυτό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο βρεφών, αφού λόγω έλλειψης καθαρού νερού οι γυναίκες αναμείγνυαν τις βρεφικές σκόνες με μολυσμένο νερό.

Η πανευρωπαϊκή εκστρατεία που υποστηρίζει ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα ζητά την προστασία αυτού του δικαιώματος. Μπορούμε να υπογράψουμε την αίτηση εδώ.

εμφάνιση σχολίων