0
1
σχόλια
311
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Commons Fest: Η ωραιότερη συνάντηση στην Ελλάδα γίνεται αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο. Μόνο εκεί θα θέλαμε να ήμασταν

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΡΙΟΣ, ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
12 Απριλίου 2013
Ένα σπίτι από φυσικά υλικά, φτιαγμένο μαζί με τους γείτονες. Ένα πάρτι ανταλλαγής ρούχων. Δημόσια συζήτηση για ένα νόμο, διαδικτυακά με όρους πραγματικής δημοκρατίας. Η διατήρηση των βιολογικών σπόρων και η ελεύθερη ανταλλαγή τους από χέρι σε χέρι…

Στο Φεστιβάλ με θέμα τα Κοινά Aγαθά (που πρέπει να μείνουν κοινά) αλλά και την ελεύθερη δημιουργία, την πραγματική δημοκρατία, την ανταλλακτική κοινωνία και τη διακίνηση της πληροφορίας, συζητάται στην ουσία πώς μπορεί να εξελιχθεί η ζωή μας γυρνώντας οριστικά σελίδα.

Σε έναν κόσμο που η γνώση και η τέχνη είναι ελεύθερες, οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά, υπάρχει σεβασμός στους φυσικούς πόρους και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έναν κόσμο, όπου το χρήμα δεν είναι το ένα και μοναδικό μας μέσο για να καλυφθούν οι ανάγκες. Έναν κόσμο, όπου το κοινό καλό είναι πιο σημαντικό από το ατομικό (αλλά γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το άτομο αναδύεται πιο πλήρες και ωφελημένο από πριν). Ακούγεται ουτοπικό, όμως είναι πραγματικότητα. Γιατί συμβαίνει τώρα, σε πολλά μέρη του κόσμου και της Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ των Κοινών, με αφετηρία την κουλτούρα Creative commons, το ελεύθερο λογισμικό και τη φιλοσοφία που έχει διαμορφωθεί με βάση την peer to peer (p2p) τεχνολογία, προχωρεί ένα βήμα παραπέρα και μας δείχνει πώς εφαρμόζεται ένα νέο μοντέλο δημιουργίας, βασισμένο στη συνεργασία και την ελεύθερη ανταλλαγή γνώσης σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας και της οικονομικής ζωής: τέχνες, παραγωγή αγροτικών προϊόντων, διάσωση παραδοσιακών σπόρων, απεξάρτηση από χημικά φυτοφάρμακα, αλλά και κάλυψη πρώτων αναγκών, όπως η τροφή, ένα σπίτι ή τα ρούχα. Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα δει κανείς εργαστήρια, όπως αυτό της φυσικής δόμησης, ανταλλακτικά παζάρια ή και ομιλίες για τον ανοιχτό κώδικα και την οικολογία.

Πρόγραμμα: Commons Fest

Sos που ξεχωρίσαμε στο πρόγραμμα:
Ελεύθεροι Σπόροι για τη Διατροφική Αυτάρκεια
Ανοικτή διακυβέρνηση στην πράξη
Εργαστήριο Φυσικής Δόμησης


info: Commons Fest, Σάββαττο 13 Απριλίου-Κυριακή 21 Απριλίου, Ηράκλειο Κρήτης

εμφάνιση σχολίων