0
1
σχόλια
230
λέξεις
ΖΗΝ

Μικρές, χρηστικές συμβουλές για να εξοικονομήσουμε πολύτιμο πετρέλαιο, για να μη χάνει θερμότητα το σπίτι, για να ζεσταθούμε καλύτερα

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
18 Ιανουαρίου 2013
ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ:
1. Iδανικά αλλάζουμε τα κουφώματα, αλλά επειδή δεν υπάρχει μία, χρησιμοποιούμε αυτή τη μαγική σφουγγαρένια ταινία που κολλάει εκεί που κλείνουν τα παράθυρα, εμποδίζοντας τον κρύο αέρα να μπει μέσα. Επίσης κλείνουμε ερμητικά τις κουρτίνες.
2. Δεν είναι σωστό να αερίζουμε το σπίτι επί ώρες. Δέκα λεπτά, κατά προτίμηση το μεσημέρι όπου ο καιρός είναι συνήθως πιο γλυκός, αρκούν. Αντίθετες θεωρίες ανήκουν στα οικοκυρικά του περασμένου αιώνα.
3. Αν ανάβουμε τζάκι, κλείνουμε τις υπόλοιπες πόρτες του σπιτιού. Τα τζάκια τραβάνε πολύ αέρα και κρυώνουν τους υπόλοιπους χώρους.
4. Βάζουμε αλουμινόχαρτο ή θερμοανακλαστικό πίσω από τα καλοριφέρ. Αυτό βοηθά στο να μην τρώει τη θερμότητα ο τοίχος, άρα προσφέρει και μεγαλύτερη απόδοση θερμότητας. (Άντε να το κάνεις να φαίνεται ωραίο αυτό τώρα…).

ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟ ΛΕΒΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ:
1. Αλλάζουμε τα μπεκ. Όσο μικρότερη η έγχυση, τόσο λιγότερη και η κατανάλωση καυσίμου. Χώρια που γλιτώνουμε τη σπατάλη τού «σταμάτα-ξεκίνα» το λέβητα διαρκώς.
2. Κατεβάζοντας λίγο τη θερμοκρασία, π.χ. από τους 80 στους 70 βαθμούς, οι απώλειες από τα θερμαντικά σώματα και τις εξωτερικές σωληνώσεις είναι μικρότερες.
3. Βάζουμε αντιστάθμιση με τρίοδη βαλβίδα. Έχει κάποιο κόστος, αλλά απόσβεση γίνεται.
4. Εξαερώνουμε τακτικά τα σώματα και τσεκάρουμε ότι είναι θερμά από άκρη σ' άκρη.

Για τον οδηγό συμβουλευτήκαμε το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων.

εμφάνιση σχολίων