0
22
σχόλια
292
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Το φωτογραφικό πρακτορείο που άλλαξε την εικόνα του κόσμου

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
1 Σεπτεμβρίου 2019
Το Magnum δεν είναι ένα φωτογραφικό πρακτορείο. Είναι ένας θρύλος του φωτογραφικού κόσμου. Οι φωτογράφοι του είναι οι ροκ-σταρ της δημοσιογραφίας. Πρόκειται για μια κοοπερατίβα φωτογράφων που ιδρύθηκε το 1947 και άλλαξε για πάντα τους κανόνες και την αισθητική στο φωτορεπορτάζ και την καλλιτεχνική φωτογραφία -γιατί εξαρχής ακολούθησε με επιτυχία και τις δύο αυτές τάσεις.

Τα μέλη αυτής της κοινότητας ήταν τόσο ρεπόρτερ όσο και καλλιτέχνες, και πάνω από όλα τους χαρακτήριζε η ανεξάρτητη φύση. «Το Magnum είναι μία κοινότητα σκέψης, μία μοιρασμένη ανθρώπινη αρετή, η περιέργεια για το τι συμβαίνει στον κόσμο, ο σεβασμός απέναντι στα πράγματα και η επιθυμία να τα μεταγράψεις σε εικόνες». Αυτός είναι ο ορισμός του κατά τον Henri Cartier Bresson, ιδρυτή του πρακτορείου μαζί με τους φωτογράφους Robert Capa, David “Chim” Seymour, George Rodger και William Vandivert.


Οι μέτοχοι μοίρασαν τον κόσμο σε περιοχές εμβέλειάς τους και το πρακτορείο απέκτησε γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Λονδίνο και το Τόκιο. Η ομάδα μεγάλωσε μέσα σε αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβάνοντας και έλληνες, όπως ο Νίκος Οικονομόπουλος. Η φωτογραφική είδηση της δεκαετίας ίσως ήταν η προ διετίας πώληση του φωτογραφικού αρχείου του Magnum στον ιδιοκτήτη της Dell, με σκοπό να το παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Μιλάμε για ένα αρχείο 200.000 φωτογραφιών, που καταγράφουν τις σημαντικότερες στιγμές του 20ού αιώνα, από το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, μέχρι προσωπικές στιγμές διασημοτήτων και πολιτικών.

Κάποιοι κατηγορούν το Magnum για την εμμονή του με τον τρίτο κόσμο και ιδιαίτερα με τις πιο εξαθλιωμένες του εικόνες ή ακόμα και για την πολύ αυστηρή αισθητική του, που έβαλε πολύ συγκεκριμένους κανόνες στη φωτοδημοσιογραφία. Όμως, κανείς δεν αμφισβητεί ότι μας χάρισε κάποιες από τις πιο σημαντικές και όμορφες φωτογραφίες, όπως το Afghan Girl του Steve McCurry.
 

εμφάνιση σχολίων