0
1
σχόλια
633
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Δώσε χρόνο στην ψυχή σου να βρει την ανάσα της με κανονικό ρυθμό

ΜΙΑ ΚΟΛΛΙΑ
9 Νοεμβρίου 2012
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΨΥΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ. ΚΑΙ ΔΥΣΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΘΕΝΑΡΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΕΣ. Στην ευτυχία ή στη δυστυχία. Στο δίκαιο ή στο άδικο. Στη συνείδηση ή τη μη συνείδηση (όχι την ασυνειδησία, γιατί αυτό σημαίνει κάτι άλλο). Για όλους αυτούς τους λόγους και πλείστους άλλους φυσικά, όταν οι ψυχές μπλοκάρουν και τα αδιέξοδα τις πνίγουν, εκείνοι που θα επέμβουν για να τις «σώσουν», εκτελούν ένα πολύ σημαντικό, σοβαρό και υπεύθυνο έργο. Και όσοι από αυτούς έχουν συνείδηση αυτής της ευθύνης, δεν παριστάνουν τους «σωτήρες», διότι καλά γνωρίζουν ότι δεν είναι. Έχουν την πλήρη συναίσθηση ότι είναι αρωγοί στην προσπάθεια των ανθρώπων αυτών να ξεφύγουν μόνοι τους από την παγίδα τους. Εκτελούν ρόλο βοηθητικό και υποστηρικτικό.

ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΔΙΟΛΟΥ ΟΣΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΕ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ, ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ «ΑΛΛΗ» ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΕΛΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΗ. Νιώθουν εαυτούς σωτήρες. Κατανοώ φυσικά ότι είναι απίστευτη η γλύκα που σου δίνει η εξουσία πάνω σε ψυχές (μεγαλύτερη και από την εξουσία του χρήματος ενίοτε). Έτσι, ξεπηδούν πολλοί, που με όρους ευρύτερα βιωματικό-ψυχο-βιογραφικό-προπονητικούς, υπόσχονται ένα καλύτερο, απαλλαγμένο από εσωτερικά προβλήματα και αντιστάσεις, αύριο, ΑΝ βεβαίως ακολουθήσεις κατά γράμμα τις συμβουλές και πατέντες τους.

ΤΡΙΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ. ΤΡΙΚΑΚΙΑ ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΑ. ΤΡΙΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΣΙΑ. Στα αμερικανικά έργα κοροϊδεύουμε τους μαζεμένους μαύρους στην Εκκλησία που επαναλαμβάνουν εν χορώ “Yes, my Lord”, αλλά δεν το αναγνωρίζουμε όταν συμβαίνει δίπλα μας.

Η ΑΝΟΗΣΙΑ ΜΟΥ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΨΑ ΠΡΟΣ ΣΤΙΓΜΗΝ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ, ΕΣΤΩ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ, ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΜΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΡΩΔΙΑ (που λαμβάνει χώρα κάπου στο κέντρο της Αθήνας) για να δω μήπως και αποκομίσω κάτι. Ο κίνδυνος αποκαλύφθηκε αμέσως, όταν από την αρχή κιόλας ο ομιλητής-μεσσίας «έφτυσε» λεκτικά πάνω στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας και ψυχανάλυσης (που είχε εκτελέσει στο παρελθόν του), διότι του είχε αποκαλυφθεί στη Νέα Ήπειρο ένας πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος να λύσεις τα προβλήματά σου.

ΕΤΣΙ, ΒΡΕ ΑΔΕΛΦΕ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΣΤΟΝ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΤΑΝ ΜΟΛΙΣ ΣΕ ΤΡΙΑ 24ΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΑΖΟΝΑΣ, ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ -ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ- ΚΑΙ ΥΠΕΡΦΙΑΛΟΣ ΤΥΠΟΣ ΝΑ ΣΕ ΠΕΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ; Γιατί να μη σου ρίξει και το καροτάκι «Αν φύγεις πριν ολοκληρώσεις, θα κυκλοφορείς σαν χειρουργημένος που δεν τον έραψαν, με ανοιχτές πληγές»; -συμπληρώνοντας: «Αν όμως φύγεις τώρα, προτού ξεκινήσουμε το τριήμερο, θα πάρεις περισσότερα λεφτά από όσα πλήρωσες». Αχ, να, θα πάρεις και πουρμπουάρ αν πουλήσεις την ψυχή σου στο διάολο και δεν «αντέξεις» να ανοίξεις την ψυχή σου στο Μεσσία. Ή στη μέθοδό του τέλος πάντων, για να μην το προσωποποιήσω (the benefit of the doubt που λένε και οι Αμερικανοί).

ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ. Δε θα υπεισέλθω στο τι άκουσα και έζησα -για τη μιάμιση από τις τρεις ημέρες (αν και ο ισχυρισμός είναι ότι αν το «ζούσα» όλο, θα το είχα δει το φως το αληθινό). Δεν έχει καν σημασία. Θα τονίσω, για να μην την πατήσει και κάποιος άλλος, ότι πρόκειται περί πολύ επικίνδυνων πρακτικών. Και δε θα ήθελα να μπλέξω με φαντάσματα και δράκους (όπως το γεγονός ότι από ευαγγελίζοντες τη γνώση έχουμε δει μέχρι και ομαδικές αυτοκτονίες). Θέλω απλώς να πω ότι οι ψυχές όσο δύσκολα «γιατρεύονται», τόσο εύκολα εμπαίζονται. Και άμα δεν την έχεις επεξεργαστεί την κακομοίρα, θα γείρει στην όποια ελπίδα και υπόσχεση. Που δε θα τη σώσει και μετά την πρώτη έκλαμψη, ακριβώς όπως και οι ετοιμοθάνατοι που ζουν την ανάταση, θα ξαναπέσει στο δικό της μοναχικό σκοτεινό δρόμο. Και τότε, πώς να εμπιστευτεί έναν πράο και χαμηλών τόνων, ευσυνείδητο «αρωγό» της;

ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ και δώσε χρόνο στην ψυχή σου να βρει την ανάσα της με κανονικό ρυθμό.


Η Μια Κόλλια είναι δημοσιογράφος. Λόγω ιδιοσυγκρασίας έχει κάνει όλα τα πιθανά και απίθανα πράγματα στη δημοσιογραφία: από αθλητικό ρεπορτάζ ως διεύθυνση σύνταξης σε περιοδικά (Γυναίκα, ΒΗΜΑ Men, κ.ά.). Τις Κυριακές απαγορεύεται να την καλέσεις στο τηλέφωνο: βλέπει Παναθηναϊκό.

εμφάνιση σχολίων