Στη νέα του εκδοχή, ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ από τον Αντόνιο Ροντρίγκεζ δεν ζει σε έναν αστεροειδή, αλλά πάνω σ’ έναν βομβαρδισμένο πλανήτη με το όνομα «Γάζα».
Ο Μεξικανός πολιτικός σκιτσογράφος Αντόνιο Ροντρίγκεζ έχει φιλοξενηθεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπα του κόσμου –από τη Le Monde μέχρι το επιδραστικό μεξικανικό περιοδικό Proceso, όπου εργάζεται μόνιμα. Ως Λατινοαμερικανός κουβαλάει μέσα του μια πληγή που δεν επουλώνεται: «Είναι οι αδικίες των αποικιοκρατών προς τον λαό μου».
Είναι ενεργό μέλος των διεθνών δικτύων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι έχει συνεργαστεί με οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία. «Θέλω πάνω απ' όλα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος έχει πέσει θύμα της αδηφάγας στέρησης της γης, των ελευθεριών και της ζωής του, μπροστά στα μάτια του πλανήτη και με απόλυτη ατιμωρησία».
Σκίτσα για τη Γάζα – στίγματα μνήμης και καταγγελίας: Το τελευταίο διάστημα, ο πόλεμος στη Γάζα βρίσκεται στο επίκεντρο των σκίτσων του. Με βαθιά πολιτική ματιά και ανθρωπιστικό οργή, ο Ροντρίγκεζ εστιάζει στις συνέπειες της ισραηλινής επιχείρησης στην περιοχή, την οποία χαρακτηρίζει ως «στρατηγική εξόντωσης και πλήρους έξωσης του παλαιστινιακού λαού».
«Με πληγώνει και με θυμώνει πολύ», δηλώνει ο ίδιος. «Θέλω πάνω απ' όλα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου». Όπως λέει, τα σκίτσα του στοχεύουν όπου νιώθει πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για υποστήριξη και έκφραση αλληλεγγύης: «Επιλέγω περιπτώσεις στις οποίες τα σκίτσα μου μπορούν να είναι χρήσιμα ως υλικό υποστήριξης, ειδικά για όσους θεωρώ ότι βρίσκονται σε κατάσταση αδικίας». Ως Λατινοαμερικανός, κουβαλάει μέσα του, όπως λέει, μια πληγή που δεν επουλώνεται: «είναι οι αδικίες των αποικιοκρατών προς τον λαό μας».
Απέναντι στη χειραγώγηση και τη λογοκρισία: Για τον ίδιο, η τέχνη είναι ένας τρόπος να αντισταθεί και στις παραπλανητικές αφηγήσεις που διακινούνται από δυτικά μέσα ενημέρωσης, συχνά καλύπτοντας εγκλήματα πολέμου στο όνομα γεωπολιτικών συμφερόντων.
Η απόλυση του βρετανού σκιτσογράφου Steve Bell από τον Guardian επειδή δημοσίευσε γελοιογραφία που επέκρινε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ήταν για τον Ροντρίγκεζ ένα πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου και την αξιοπιστία του δημοσιογραφικού κόσμου.
Και παρ’ όλα αυτά, όπως λέει, υπάρχει ελπίδα. Η παγκόσμια κινητοποίηση για την Παλαιστίνη, οι χιλιάδες άνθρωποι που διαδηλώνουν σε Ευρώπη και Αμερική, είναι για εκείνον μια σπίθα αισιοδοξίας: «Ελπίζω αυτή η κραυγή να δυναμώσει. Όχι μόνο για τους Παλαιστίνιους, αλλά και για να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτή η γενοκτονία τις εκθέτει – και κανείς δεν μπορεί να λέει πως δεν ήξερε».
Διαβάστε επίσης: Κεντήματα ανυπακοής
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν