0
7
σχόλια
338
λέξεις
VISUALISM
Μια ζωγράφος μετακόμισε από την Κορέα στο Κατάρ κι άρχισε να βλέπει τον πόνο και τα όνειρα των κατοίκων της Μέσης Ανατολής
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
1 Ιουλίου 2025

Η πατρίδα της Kim Sinae είναι η Νότια Κορέα. Πριν μετακομίσει στο Κατάρ, η εικόνα που είχε για τη Μέση Ανατολή περιοριζόταν στα «συνηθισμένα» που αναπαράγουν τα δελτία ειδήσεων ανά τον κόσμο: πόλεμοι, θρησκευτικές συγκρούσεις, τρομοκρατία, πλούτος από το πετρέλαιο. Η εμπειρία της ζωής στο Κατάρ ωστόσο, την οδήγησε σε εμβάθυνση και μεταμόρφωση.

Αναζητώντας την αυθεντικότητα, η Sinae εμβαθύνει στις παραδόσεις κάθε χώρας της Μέσης Ανατολής, αναπαριστώντας με λεπτομέρεια την καθημερινότητα των ανθρώπων. Οι σκηνές περιλαμβάνουν οικογενειακές στιγμές, ερωτικές σχέσεις, κοινωνικούς αγώνες –και η Παλαιστίνη καταλαμβάνει μια ξεχωριστή θέση στο έργο της.

Η μνήμη και η Παλαιστίνη: Η ζωγράφος αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς της στην παλαιστινιακή κουλτούρα και στην πάλη του λαού για ελευθερία. Η Sinae αναπαριστά Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, γυναίκες που μαζεύουν τον πολύτιμο καρπό του τόπου τις ελιές αλλά και άλλα σύμβολα όπως το τέμενος Αλ-Άκσα, παραδοσιακές φορεσιές με κεντήματα, εικόνες φορτισμένες με πολιτισμική και ιστορική μνήμη.

«Οι ζωγραφιές μου για την Παλαιστίνη έχουν σκοπό να εκφράσουν την ανάγκη των ανθρώπων για ελευθερία και το δικαίωμά τους να ζήσουν στη γη τους. Η κατοικία ενός ανθρώπου είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά επίσης είναι και η σωματική και η ψυχική του ασφάλεια. Ελπίζω να μη ξεχάσει ο κόσμος την Παλαιστίνη. Αν μπορώ να βοηθήσω με την τέχνη μου, θα το κάνω πάντα».

Το Φιλί: Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες σειρές της Kim Sinae είναι οι διασκευές του κλασσικού πίνακα Το Φιλί που σχεδίασε ο Gustav Klimt. Στις δικές της εκδοχές,  ζευγάρια από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ντυμένα με παραδοσιακές ενδυμασίες, αγκαλιάζονται σε μια συμβολική απεικόνιση συνύπαρξης. Η προσέγγισή της δεν αγνοεί τον πόνο. Ο κόσμος που φτιάχνει είναι από χρώμα, προσπερνώντας εθνικότητες, θρησκείες και σύνορα αλλά προβάλλει την κουλτούρα,  τη ζωή και τη δύναμη που χρειάζεται για να επιμένει να ανθίζει, στη σκιά της κατοχής ή του πολέμου.

 

Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν
 

εμφάνιση σχολίων