Διεθνής πίεση για κατάπαυση του πυρός και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια – Ονόματα και υπογραφές από Ευρώπη, Ασία, Ωκεανία και Βόρεια Αμερική – Ηχηρή σιωπή από την Αθήνα
Σε κοινή τους δήλωση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS), 24 χώρες καταγγέλλουν τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από την ισραηλινή κυβέρνηση και ζητούν την άμεση και πλήρη επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας. Από την παρέμβαση αυτή απουσιάζει η Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τη στάση της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στην κλιμακούμενη κρίση.
«Τρόφιμα, φάρμακα και βασικά εφόδια έχουν εξαντληθεί. Ο πληθυσμός είναι αντιμέτωπος με λιμοκτονία»
Στη δήλωση σημειώνεται με έμφαση ότι: «Το Ισραήλ μπλόκαρε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για πάνω από δύο μήνες. Τρόφιμα, φάρμακα και βασικά εφόδια έχουν εξαντληθεί. Ο πληθυσμός είναι αντιμέτωπος με λιμοκτονία».
Ειδικότερα έχουν υπογράψει οι ΥΠΕΞ: Της Αυστραλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, των Κάτω Χωρών, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τη δήλωση συνυπογράφουν επίσης: ΗΎπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ισότητα, την Ετοιμότητα και τη Διαχείριση Κρίσεων, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μεσόγειο.
Οι χώρες καλούν την ισραηλινή κυβέρνηση να άρει αμέσως τα εμπόδια στην ανθρωπιστική πρόσβαση και να επιτρέψει στον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να εργαστούν απρόσκοπτα:
«Έχουμε δύο σαφή μηνύματα: Να επιτραπεί άμεσα η πλήρης επανέναρξη της βοήθειας και να δοθεί η δυνατότητα στους διεθνείς φορείς να δράσουν ανεξάρτητα και αμερόληπτα, για να σωθούν ζωές και να διατηρηθεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Κυρώσεις στο τραπέζι από Γαλλία, Βρετανία, Καναδά - Σε παράλληλη παρέμβαση, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνι απηύθυναν αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι δεν θα παραμείνουν αδρανείς εάν συνεχιστεί η επιθετική πολιτική στην περιοχή.
Μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να παράσχει ουσιώδη ανθρωπιστική βοήθεια είναι απαράδεκτη και ενδέχεται να συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου».
Οι τρεις ηγέτες καταδικάζουν επίσης ρητά τη ρητορική περί μαζικής μετακίνησης αμάχων της Γάζας, κάνοντάς την σαφώς λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Κόλαφος από τον ΟΗΕ - Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Τομ Φλέτσερ δήλωσε πως έως και 14.000 βρέφη κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους τις επόμενες 48 ώρες αν δεν φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εκθετική αύξηση του υποσιτισμού, σημειώνοντας πως η ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στη Γάζα «δεν έχει προηγούμενο».
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν