0
1
σχόλια
248
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Οποιαδήποτε μορφή λογοκρισίας, πρέπει να καταργηθεί»
 
DOCTV.GR
25 Ιουνίου 2024
«Νομίζω πως η λογοκρισία, οποιαδήποτε μορφή λογοκρισίας, πρέπει να καταργηθεί. Δε νομίζω πως αυτά που αποκαλείτε πρόστυχα βιβλία ενέπνευσαν ποτέ κάποιον να διαπράξει ένα έγκλημα πιο σοβαρό από τη μ@λακία. Αλλά υπάρχει ένα είδος γραπτού που πράγματι κάνει τους ανθρώπους να εγκληματούν κι αυτό είναι το γράψιμο που γίνεται στον Τύπο.

Η δικαιολογία για τη λογοκρισία στη λογοτεχνία, ότι οδηγεί τον κόσμο στο έγκλημα, είναι τελείως γελοία, αν λάβουμε υπόψη μας τα εγκλήματα που γίνονται καθημερινά από εκείνους που τους ήρθε η ιδέα διαβάζοντας κάτι παρεμφερές στις εφημερίδες.

Και η τηλεόραση εξ ίσου κακό κάνει γιατί σ’ αυτό το μέσο, εκτός απ’ τα σκηνοθετημένα προγράμματα έχουμε και προγράμματα επικαιρότητας, γεγονότα που συμβαίνουν στ’ αλήθεια. Κανείς δεν τρέχει να κάνει ένα έγκλημα μόλις διαβάσει Αγκάθα Κρίστι, αλλά σίγουρα κάνουν φόνους αφού διαβάζουν όλη την ώρα για τους φόνους στις εφημερίδες».

Ούιλιαμ Μπάροουζ (5 Φεβρουαρίου 1914-2 Αυγούστου 1997) Aμερικανός νοβελίστας, δοκιμιογράφος, κοινωνικός κριτικός, ζωγράφος και ομιλητής. Το περισσότερο έργο του είναι αυτοβιογραφικό, βασιζόμενο στις προσωπικές του εμπειρίες από τον εθισμό του στο όπιο, γεγονός που σημάδεψε τα τελευταία 50 χρόνια της ζωής του. Καθοριστική παρουσία της beat γενιάς, ήταν ένας αβάν-γκαρντ συγγραφέας που επηρέασε τη λαϊκή κουλτούρα, αλλά και τη λογοτεχνία. Το 1984 εκλέχθηκε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας και Ινστιτούτου Γραμμάτων και Τεχνών. Φωτο: Man With Cat, Walter Battiss.


Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν 


Διαβάστε επίσης:
Μπάροουζ: Η γάτα μέσα μας
Εκείνος που ψάχνει διαρκώς για ελαττώματα
Βερν: Η θάλασσα είναι το παν
εμφάνιση σχολίων