0
1
σχόλια
396
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Το Bloomberg γράφει ότι η ανάπτυξη πλέον στον φτωχό Νότο τρέχει σε διπλάσιο ρυθμό από την υπόλοιπη Ευρώπη
 
DOCTV.GR
11 Ιουνίου 2024
«Οι οικονομίες της εποχής της κρίσης της Ευρώπης, έχουν τώρα καλύτερες επιδόσεις» γράφει το Bloomberg αναφερόμενο «στα τρία γουρουνάκια» δηλαδή στις χώρες PIGS Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα (όνομα που προκύπτει από τα αρχικά τους).

Στο άρθρο, επισημαίνεται πως ενώ η ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρώπη με δυσκολία αγγίζει το 1%, στις τρεις χώρες του Νότου το ΑΕΠ σημειώνει μέσο όρο 2%. Αυτό το φαινόμενο έχει συμβεί σε σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές για τις λεγόμενες PIGS χώρες, οι οποίες βίωσαν έντονες οικονομικές κρίσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και άλλων οργανισμών, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα πετύχουν φέτος υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις χώρες του κέντρου και του βορρά της Ευρώπης.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ θέτουν τους ρυθμούς ανάπτυξης για τις τρεις χώρες στο 2% περίπου για το 2024, διπλάσιες σε πολλές περιπτώσεις από αυτούς που αναμένονται για τις μεγάλες οικονομίες της πιο ανεπτυγμένης Ευρώπης.

Παρότι η άνοδος αυτή συμβάλλει στη μείωση του χάσματος στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δεν θεωρείται ικανή για να γίνει σύγκλιση. Πάντως, η θετική αυτή πορεία των PIGS χωρών αποτελεί πλέον αναμφισβήτητη πραγματικότητα, με την Ελλάδα να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η Ελλάδα, έχοντας χάσει το 25% της ΑΕΠ της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κατάφερε να ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα και να μειώσει τον λόγο προς την ΑΕΠ στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας (περίπου στο 160% της ΑΕΠ).

Επιπλέον, στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν πως η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η Κροατία μειώνουν το δημόσιο χρέος τους με τον ταχύτερο ρυθμό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συνολικά, ενώ η δημοσιονομική κατάσταση στις χώρες αυτές εξακολουθεί να φέρει κινδύνους, οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία αποδίδουν πλέον καρπούς, οδηγώντας σε δυναμική ανάπτυξη που ξεπερνά τον όρο της Ευρωζώνης.

Το βιοτικό επίπεδο μένει ασχολίαστο, πάντως με τις τρείς μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) να βλέπουν την ακροδεξιά να ανεβαίνει κι άλλο μετά τις ευρω-εκλογές, οι φτωχοί συγγενείς -δηλαδή εμείς- πιθανόν να ασκούμε ως παράδειγμα το «σφίξε ακόμα το ζωνάρι, μπορείς κι εσύ» σε μια κοινή γνώμη ήδη φοβισμένη και φτωχοποιημένη…


Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης:
Η ακροδεξιά ξανά στην «καρδιά» της Ευρώπης
WWF: Είναι οι αντιπρόσωποί σας στην ΕΕ Προστάτες, Αναβλητικοί ή Προϊστορικοί;
Γλυπτά Παρθενώνα: «Η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε φιρμάνι»
εμφάνιση σχολίων