0
1
σχόλια
422
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Πολύτιμο απόσπασμα από τον Μικρό Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ
 
DOCTV.GR
22 Μαΐου 2024
– «Σ ' αγαπώ», είπε ο Μικρός Πρίγκιπας.
– «Σε θέλω κι εγώ», είπε το τριαντάφυλλο.
– «Δεν είναι το ίδιο», απάντησε ο Μικρός Πρίγκιπας.

«Το να θέλεις, είναι να πάρεις κάτι, κάποιον. Είναι να αναζητούμε στους άλλους αυτό που μπορεί να ικανοποιήσει τις προσωπικές μας ανάγκες. Το να θέλουμε είναι να επιδιώκουμε να κάνουμε δικό μας κάτι, που δεν μας ανήκει...

Αγάπη είναι να θέλουμε το καλύτερο ο ένας για τον άλλον, ακόμα κι αν ο άλλος έχει διαφορετικές φιλοδοξίες από εμάς. Αγάπη είναι να επιτρέπεις στον άλλον να είναι ευτυχισμένος, ακόμα κι αν ο δρόμος του είναι διαφορετικός από τον δικό σου.

Είναι ένα ανιδιοτελές συναίσθημα που γεννιέται μέσα σου, να χαρίζεις τον εαυτό σου εξ ολοκλήρου από την καρδιά σου. Όταν αγαπάς, δίνεις, χωρίς να ζητάς τίποτα σε αντάλλαγμα, για την απλή και αγνή απόλαυση του να δίνεις.

Το να αγαπάς είναι η απόλυτη εμπιστοσύνη πως ό, τι κι αν συμβεί, θα είσαι πάντα εκεί. Όχι επειδή μου χρωστάς κάτι, όχι εγωιστική κατοχή, αλλά απλά να είσαι εκεί, σε σιωπηλή παρέα.

Αγάπη είναι να ξέρεις ότι ο χρόνος δεν θα αλλάξει τίποτα, ούτε οι καταιγίδες ούτε οι χειμώνες μου. Αγάπη είναι να δίνεις στον άλλον μια θέση στην καρδιά σου, να είσαι εκεί σαν πατέρας, μητέρα, γιος, φίλος, γνωρίζοντας ότι στην καρδιά του υπάρχει ένα μέρος για σένα.

Η Αγάπη όταν την δίνεις δεν λιγοστεύει, αντίθετα μεγαλώνει.»

– «Κατάλαβα», είπε το τριαντάφυλλο.
– «Μην αναζητάς να καταλάβεις την αγάπη, Ζήσε την» είπε ο Μικρός Πρίγκιπας

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση Στρατής Τσίρκας, εκδ. Ηριδανός. Ο Αντουάν Ντε Σαιντ - Εξυπερύ (29 Ιουνίου 1900 - 31 Ιουλίου 1944) ήταν Γάλλος συγραφέας. Γεννήθηκε στη Γαλλία το 1900 από αριστοκρατική οικογένεια. Στα 26 του χρόνια γίνεται πιλότος και μάλιστα από τους πρωτοπόρους των υπερατλαντικών πτήσεων. Το 1936 παίρνει μέρος στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και αργότερα κατατάσσεται στην αμερικανική αεροπορία σαν πιλότος καταδιωκτικού. Από τη γεμάτη περιπέτειες  ζωή του γεννήθηκαν τα κλασικά πια βιβλία του: Γη των ανθρώπων, Πιλότος πολέμου, Νυχτερινή πτήση. Ο Μικρός Πρίγκιπας, το πιο γνωστό του βιβλίο, πρωτοεκδόθηκε στην Αμερική το 1940, όπου είχε καταφύγει ο Εξυπερύ όταν κατέρρευσε το γαλλικό μέτωπο. Έχει μεταφραστεί σε 250 γλώσσες και είναι το τρίτο σε πωλήσεις βιβλίο στην παγκόσμια ιστορία, μετά απ’ τη Βίβλο και το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ. Ο Σαιντ Εξυπερύ εξαφανίστηκε με το αεροπλάνο του το 1944, ανοιχτά της Κορσικής.


Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης:
Ο Μικρός Πρίγκιπας και ο κλειδούχος του τρένου

80 χρόνια Μικρός Πρίγκιπας
Εξυπερύ: Η Τέχνη των μικρών βημάτων
εμφάνιση σχολίων