0
1
σχόλια
381
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ένα κοραλλιογενές οικοσύστημα μπορεί με τη «μουσική» του να γιατρέψει έναν άρρωστο ύφαλο. Τώρα μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς στην αποκατάσταση, ακούγοντας τους ήχους των κοραλλιών
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
27 Απριλίου 2024
Ένας υγιής ύφαλος έχει τον δικό του ήχο, ένα ηχοτοπίο που σφύζει από θαλάσσια ζωή. Αντίθετα στον κατεστραμμένο ύφαλο κυριαρχεί μια «θανατερή σιωπή». Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούν να ξαναζωντανέψουν τους κατεστραμμένους υφάλους με πολλούς τρόπους μέσω του ήχου.

«Όσο πιο υγιής είναι ένας ύφαλος, τόσο περισσότερους ήχους μπορούμε να ακούσουμε μέσα του». Ο καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας Steve Simpson δημοσίευσε το 2021 μια εργασία με τίτλο Ο Ήχος της Αποκατάστασης, τονίζοντας πώς η επιτυχία της αποκατάστασης των κοραλλιογενών υφάλων κρύβεται στην ανίχνευση των ηχοτοπίων. Πως;

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένες συχνότητες ήχου μπορούν να επιταχύνουν δραματικά την υποθαλάσσια αναγέννηση. Τα ηχοτοπία των ζωντανών υφάλων, μπορούν να ξαναζωντανέψουν υποβρυχίως τους κατεστραμμένους υφάλους.

Η Επιστήμη των Πολιτών                 

Μέσω της Επιστήμης των πολιτών, της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται μέσω δημόσιας συμμετοχής. μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς στο πρόγραμμα Calling in our Corals (Φωνάζοντας στα κοράλλια μας). Ακούγοντας τους ήχους των κοραλλιών, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την υγεία των οικοσυστημάτων, την παράνομη αλιεία και να μετρήσουμε το ποσοστό επιτυχίας στις περιοχές αποκατάστασης.

Με το πρόγραμμα Calling in our Corals, τόσο οι άνθρωποι όσο και η τεχνολογία μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ωκεανών. Χρειάζονται μόνο τρία λεπτά για να βοηθήσουμε τους επιστήμονες Mary Shodipo και Steve Simpson να ξαναζωντανέψουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, αφού έχουν χιλιάδες ώρες ηχογραφήσεων για να ακούσουν προκειμένου να εντοπίσουν ποιοι ύφαλοι είναι υγιείς και ποιοι δυσκολεύονται. Η συμμετοχή μας θα βοηθήσει στην εκπαίδευση ενός βιοακουστικού μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης που θα εξυπηρετήσει τους επιστήμονες.

Θα χάσουμε το 90% των κοραλλιογενών οικοσυστημάτων…           

Τα κοράλλια είναι ένα από τα πιο απειλούμενα οικοσυστήματα στη Γη, από την υπερθέρμανση των ωκεανών. Σύμφωνα με τους επιστημονικούς υπολογισμούς θα χάσουμε πάνω από το 90% των κοραλλιογενών οικοσυστημάτων μέχρι το 2050, ακόμα κι αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου.
 

Καλώντας τα Κοράλλια μας: Συμμετέχετε στην πρώτη ακουστική συλλογική μελέτη για τους κοραλλιογενείς υφάλους εδώ , Φωτο: Wiki Commons

Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης:
Υπερτουρισμός; Μάθε από την Ιαπωνία
Όχι, με νόμο, λέει στη γρήγορη μόδα η Γαλλία
Όταν η Τζούλια έμεινε στο δέντρο Λούνα, για 738 ημέρες

 
εμφάνιση σχολίων