0
1
σχόλια
687
λέξεις
CULTURE
Μετά το επικό θεατρικό (και διπλό sold-out) Rohtko, ο Λούκας Τβαρκόβσκι μας προσκαλεί στο Respublika
 
ΜΕΛΙΤΑ ΚΑΡΑΛΗ
13 Μαρτίου 2024
Το νέο αστέρι του ευρωπαϊκου θεάτρου έρχεται με ένα ακόμα υβριδικό έργο, αυτή τη φορά εκτός Στέγης, στο Terra Vibe Park της Μαλακάσας, από 13 έως 15 Ιουνίου. O Τβαρκόβσκι μας πάει όντως στη Μαλακάσα, για ένα rave κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό, υπό τους techno ήχους του Richie Hawtin και της Sama; Και πως μπορεί να περιγράψει κανείς το Respublika και την ανοιχτωσιά του;

«Rave εμπειρία, κοινωνικό πείραμα ή πολιτική πράξη;». Το Respublika είναι ένα εξάωρο rave party, με μπαρ και ποτά, με σάουνα και με ησυχαστήριο αλλά κυρίως με πολλή ελευθερία. Είναι ένα έργο «για ελεύθερους θεατές» που μπορούν να περιπλανηθούν, να μπουν στα δωμάτια του σκηνικού, να γευματίσουν με τους ηθοποιούς. να φύγουν ή να επιστρέψουν, να ξαπλώσουν ή να χορέψουν, και όλα χωρίς πρόγραμμα

«Χορέψτε μαζί μας ενάντια στους καιρούς που ζούμε, από τις 13 μέχρι το πρωί της 16ης Ιουνίου κάτω από τον ελληνικό ουρανό» λέει ο Τβαρκόβσκι.

«Το μυαλό μας λειτουργεί διαφορετικά. Χρειαζόμαστε νέες μορφές θεάτρου»                  

Πως και που ξεκίνησε; Για σχεδόν έναν χρόνο, εν μέσω πανδημίας, ο Τβαρκόβσκι και μια ομάδα είκοσι συνεργατών του, διαφορετικών εθνικοτήτων, φύλων και ηλικιών, απομονώθηκαν σε ένα δάσος της Λιθουανίας. Βάσει της κοινοβιακής συνθήκης, η συνύπαρξη εξελισσόταν ως κοινωνικό πείραμα για μια κοινότητα που ήθελε να βάλει τους δικούς της όρους, μακριά από τον κανόνα της εργασίας, του προγράμματος, του εισοδήματος. Πολύ γρήγορα κατάλαβαν πως εκείνο που τους ενδιέφερε περισσότερο, εκείνο που αποτελούσε κοινή συνιστώσα και προσπερνούσε την όποια διαφορετικότητά τους τελικά, ήταν ο χορός και η μουσική, η σύνδεση μέσω της rave «τελετουργίας».

Και τι σχέση έχει τελικά το rave με το θέατρο, κύριε Τβαρκόβσκι; Σύμφωνα με τον σαραντάχρονο καλλιτέχνη, το θέατρο αναζητά διαρκώς νέους τρόπους για να αφηγηθεί ιστορίες και άρα να καταλάβει το σύγχρονο άτομο, αλλά σήμερα βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου το ανθρώπινο μυαλό λειτουργεί διαφορετικά.

«Γινόμαστε όλο και περισσότερο διαδικτυωμένοι, δεν αποσυνδεόμαστε ποτέ: συχνά, μάλιστα, κοιτάμε δύο διαφορετικές οθόνες ταυτόχρονα. Αυτό αλλάζει την αντίληψή μας, το μυαλό μας λειτουργεί διαφορετικά. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που αναζητώ την υπέρβαση, στα έργα μου. Χρειαζόμαστε νέες μορφές θεάτρου... Για μένα, το θέατρο είναι μια από τις πιο αισθησιακές μορφές τέχνης: χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα, τον ιδρώτα, τη δυνατή μουσική, τη συντροφικότητα. Όλες οι αισθήσεις μπορούν να ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα. Συνήθως, το θέατρο δεν αξιοποιεί όλες αυτές τις δυνατότητες…»

«Η διάρκεια του Respublika είναι μια (αντικαπιταλιστική) δήλωση»              

«Το rave είναι εγγενώς αντικαπιταλιστικό» λέει ο Ταρκόβσκι. «Οι ερευνητές της trance μουσικής περιγράφουν την πρώτη φορά που ένιωσαν να μοιράζονται αυτό το συναίσθημα της χαράς ως κοινότητα, να χορεύουν στον ίδιο ρυθμό, αλλά και το πώς αυτό έγινε σημείο τομής στη ζωή τους. Το rave είναι εγγενώς αντικαπιταλιστικό. Απαιτεί χρόνο. Πηγαίνεις σε μια εκδήλωση ηλεκτρονικής μουσικής για να ξεφύγεις από τον κόσμο για λίγες ώρες».

«Tο να χορεύεις στον ρυθμό αυτό για πολλή ώρα προκαλεί ένα παράξενο αίσθημα απώλειας των ορίων ανάμεσα σε μένα και σε σένα, ανάμεσα στα φύλα και ανάμεσα στις ηλικίες. Αισθάνεσαι απόλυτη ελευθερία. Μπορείς να είσαι αυτό που είσαι και αυτό που θέλεις να είσαι. Το να χορεύεις για τόση ώρα είναι, κατά μία έννοια, αντιπαραγωγικό. Αλλά σήμερα, που πολλοί φοβούνται μήπως είναι αντιπαραγωγικοί, η διάρκεια του Respublika είναι επίσης μια δήλωση: «Το αξίζω, το χρειάζομαι και τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία».

Μπορούν η μουσική και ο χορός να ενδυναμώσουν ένα φοβισμένο και ανήσυχο ανθρώπινο ον με τον τρόπο που το καταφέρνουν οι ιεροτελεστίες; Να κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο αβοήθητους, υπεύθυνους, ευαίσθητους; Μπορεί η ιδέα της ισοπολιτείας, να υπερβεί τις πολιτικές δομές και να αποκτήσει νέο, υπαρξιακό νόημα; Πώς μπορεί να μοιάζει ένας πιο δίκαιος κόσμος; 

Με δυνατή techno, εκεί απ΄όπου όλα ξεκίνησαν, στη φύση: Η παράσταση, έχει ήδη διαπρέψει στην Ευρώπη αλλά παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο. Έτσι το Σάββατο 15 Ιουνίου, μετά το τέλος της παράστασης, στις 02:00 πριν το ξημέρωμα της Κυριακής 16 Ιουνίου, θα ακολουθήσει ένα dj set με τον ταλαντούχο techno παραγωγό και dj Richie Hawtin και την αγαπημένη Παλαιστίνια dj Sama' Abdulhadi. «Καλωσορίσατε στο Respublika του Λούκας Τβαρκόβσκι. To Respublika δεν είναι παράσταση, είναι κατάσταση».

Η προπώληση για το Respublika έχει ξεκινήσει


Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης:
Έρχεται Καύσωνας
Το Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη της Αθήνας
Θεραπείες ψυχικής υγείας με Μπετόβεν και Μπρεχτ
εμφάνιση σχολίων