0
1
σχόλια
325
λέξεις
CULTURE
Οι 10 μεγαλύτεροι πολιτιστικοί φορείς της Ελλάδας συνεργάζονται με το Υπουργείο Πολιτισμού, σ΄ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα για την ψυχική υγεία
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
4 Μαρτίου 2024
Ο Πολιτισμός ως θεραπεία. Το έχουμε γράψει αρκετές φορές, η πολιτιστική συνταγογράφηση αποτελεί πραγματικότητα εδώ και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Τώρα δέκα φορείς του Υπ. Πολιτισμού ξεκινούν δράσεις για την ψυχική υγεία

Ξεκινώντας από τον Μάρτιο, 10 εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού δημιουργούν ένα πιλοτικό πρόγραμμα προσφέροντας δωρεάν καλλιτεχνικές δράσεις και εργαστήρια, σε άτομα με ψυχικές νόσους ή επιβαρυμένη ψυχική υγεία. Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των ωφελούμενων με διάφορες μορφές τέχνης, όπως η μουσική, η θεατρική τέχνη, η ζωγραφική και η γλυπτική.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσ/νίκης, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής στο πρόγραμμα συναντάμε μουσικά έργα των Μπετόβεν, Σούμαν, Πουτσίνι, θεατρικά έργα των Μπρεχτ και Ανούιγ, εργαστήρια σχετικά με ζωγραφική και γλυπτική. Οι δράσεις φιλοξενούν διεθνείς καλλιτέχνες, είναι δωρεάν και θα έχουν τρίμηνη διάρκεια.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημόνων και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι η συλλογή επιστημονικών δεδομένων για την ωφελιμότητα των τεχνών στην ψυχική υγεία. Ο σκοπός είναι να ενταχθεί η πολιτιστική συνταγογράφηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ενδεικτικά, οι δράσεις περιλαμβάνουν:

Μουσική: "Στον δρόμο της αυτοαντίληψης μέσω της ενεργητικής ακρόασης" (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), «Διαδρομές γυναικών: Εξερευνώντας εμπειρίες γυναικών μέσα από τη φωνή, τη μουσική και τη νοερή απεικόνιση» (Εθνική Λυρική Σκηνή)

Θέατρο: «Θέατρο και θεραπεία» (Εθνικό Θέατρο), "Εργαστήρια θεατρικής έκφρασης" (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος)

Εικαστικά: «Εικαστικά εργαστήρια θεραπευτικής στόχευσης» (Εθνική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη), "Εικαστική ψυχοθεραπεία για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας" (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)

Χορός: «Θεραπευτικό εργαστήρι χορού και δημιουργικής κίνησης»


Φωτο: Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου


Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης:
Τέχνες αντί για φάρμακα μέχρι το 2023
Η χώρα που συνταγογραφεί βόλτες αντί για φάρμακα
εμφάνιση σχολίων