0
1
σχόλια
352
λέξεις
VISUALISM
Ένας οδηγός απορριμματοφόρου δημιούργησε μια τεράστια δανειστική βιβλιοθήκη για παιδιά συλλέγοντας «ανεπιθύμητα» βιβλία
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
16 Ιανουαρίου 2024
Ο Χοσέ Αλμπέρτο ​​Γκουτιέρεζ είναι ένας οδηγός απορριμματοφόρου από την Μπογκοτά της Κολομβίας. Τα τελευταία 20 χρόνια, έχει αφιερώσει τον ελεύθερο χρόνο του για να μαζεύει «ανεπιθύμητα» βιβλία και να τα προσφέρει σε φτωχά παιδιά.

Όλα ξεκίνησαν το 1997, όταν είδε για πρώτη φορά ένα βιβλίο πεταμένο στα σκουπίδια: ήταν ένα αντίτυπο από την Άννα Καρένινα του Λ. Τολστόι. Άρχισε να μαζεύει όλο και περισσότερα βιβλία, βιβλία για όλα τα γούστα και τις ηλικίες, από κόμικς και μυθιστορήματα μέχρι βιβλία ποίησης και ιστορίας.

Το 2000, ο Χοσέ αποφάσισε να δημιουργήσει μια δανειστική βιβλιοθήκη για να μοιραστεί τα βιβλία του με παιδιά της συνοικίας του. Ονόμασε την βιβλιοθήκη «Η δύναμη των λέξεων». Σήμερα, η βιβλιοθήκη φιλοξενεί περισσότερα από 25.000 βιβλία.

Η Μπογκοτά έχει δημόσιες βιβλιοθήκες σε προνομιούχες περιοχές αφήνοντας τις γειτονιές με χαμηλό εισόδημα, όπως η La Nueva Gloria του κύριου Χοσέ εντελώς στερημένες. «Αυτή η γειτονιά ήταν απλώς άθλια», λέει στο Αλ Τζαζίρα. «Μεγάλωσα εδώ και μπορώ να σας πω ότι η περιοχή παίρνει διδακτορικό στην περιθωριοποίηση και τη φτώχεια. Τα παιδιά δεν έχουν πού να σπουδάσουν. Αντίθετα, πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται από νωρίς».

Η βιβλιοθήκη του έχει γίνει διάσημη με αποτέλεσμα Κολομβιανοί συγγραφείς και ποιητές να έχουν κάνει επισκέψεις. Η La Fuerza de las Palabras έλαβε μια δωρεά ώστε να φτιαχτεί και μια κινητή βιβλιοθήκη.

Ο δημιουργός της βιβλιοθήκης έχει προσκληθεί για να μοιραστεί την ιστορία του σε εκδηλώσεις τόσο στην Κολομβία όσο και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Γκουανταλαχάρα στο Μεξικό. «Κάθε παιδί που έγινε μέλος της παρέας της βιβλιοθήκης έχει πάει στο πανεπιστήμιο, συμπεριλαμβανομένης της κόρης μου».

Ο Χοσέ είναι ένας ήρωας για τα παιδιά της Μπογκοτά, πρόσφατα έγινε και ήρωας παιδικού βιβλίου με τίτλο Σκάβοντας για λέξεις. Χάρη σε αυτόν, έχουν πρόσβαση σε έναν κόσμο γνώσης και φαντασίας που διαφορετικά θα ήταν απλησίαστος. «Η βιβλιοθήκη είναι ένα μέρος όπου τα παιδιά μπορούν να βρουν βιβλία που θα τους βοηθήσουν να μάθουν περισσότερα για τον κόσμο αλλά και για τον εαυτό τους».


Διαβάστε επίσης:
Η νέα κιβωτός της βιωσιμότητας
Μια φέτα καρπούζι για την Παλαιστίνη
A.I.: Ο γατοποιημένος Klimt και η Βιέννη
εμφάνιση σχολίων