0
1
σχόλια
406
λέξεις
VISUALISM
Το ίδρυμα Future Materials Bank αρχειοθετεί εκατοντάδες έργα που είναι αποτέλεσμα βιωσιμότητας
 
DOCTV.GR
4 Δεκεμβρίου 2023
Το μακροχρόνιο ενδιαφέρον της ης σχεδιάστριας μόδας Stella McCartney για τη βιώσιμη μόδα, έφερε πρόσφατα σαν αποτέλεσμα μια συλλογή στην οποία παρουσίασε ρούχα με λέπια, ιριδίζουσες επιφάνειες, φτιαγμένες εξ ολοκλήρου από φυτικές ενώσεις. Η σχεδιάστρια συνεργάστηκε με το στούντιο Radiant Matter της Elissa Brunato, αφιερωμένο στην παραγωγή «φυσικά αστραφτερών βιοϋλικών».

Κατασκευασμένο από ανανεώσιμη κυτταρίνη, το βιοαποικοδομήσιμο υλικό παρέχει μια περιβαλλοντικά συνειδητή εναλλακτική λύση στα πλαστικά μαζικής παραγωγής. Είναι μόνο ένα από τα σχεδόν 400 αξιόλογα έργα που αρχειοθετήθηκαν από την Future Materials Bank .

Φύκια ή οι ρίζες φυτών αποτελούν πλέον τα σύγχρονα υλικά παίρνοντας τη θέση του πλαστικού                  

Τι είναι το Future Materials Bank: Το 2020, η Ακαδημία Jan Van Eyck στην Ολλανδία αποφάσισε να ανταποκριθεί στην παγκόσμια τάση της βιωσιμότητας. Το πρόγραμμα Future Materials δημιουργήθηκε με σκοπό να μελετήσει  «την τέχνη, το σχέδιο και άλλες δημιουργικές πρακτικές σε σχέση με την κλιματική κρίση, την περιβαλλοντική κατάρρευση και τις πολλαπλές επιπτώσεις τους», αξιοποιώντας την τάση των καλλιτεχνών και των σχεδιαστών για πειραματισμό.
Μέσω της έρευνας και της πρότασης εναλλακτικών λύσεων από ανανεώσιμες πηγές σε μη βιώσιμες πρακτικές, το πρόγραμμα θέλει να ανοίξει το διάλογο και να θέσει «ένα πλαίσιο που αγκαλιάζει μια ποικιλία πρακτικών και επιτρέπει μια πληθώρα φωνών».

Στην Ουγκάντα, η Katesi Jacqueline Kelange επαναχρησιμοποίησε σακούλες πολυαιθυλενίου, πλαστικές λωρίδες και μεταχειρισμένα ρούχα για να δημιουργήσει ελαφριά υφαντά, καταφύγια και κοστούμια για δημόσιες παραστάσεις που εφιστούν την προσοχή στην ανάγκη απομάκρυνσης από την κατασκευή προϊόντων που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα.

Ο φλοιός δέντρων ή οι πευκοβελόνες, μπορούν να συλλεχθούν από το δάσος για να φτιάξουν σύγχρονα σκεύη 

Πανταχού παρούσες αλλά απροσδόκητες οργανικές πηγές εμφανίζονται στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, όπως τα φύκια, τα ανθρώπινα μαλλιά ή οι ρίζες των φυτών. Πολύπλοκα υφάσματα από ρίζες της Zena Holloway καλλιεργούνται μέσα σε καλούπια κεριού μέλισσας. Η φύση κάνει όλη τη δουλειά δημιουργώντας τη δαντελωτή λεπτομέρεια.

Υλικά που πέφτουν εποχιακά στο δάσος και συνήθως σαπίζουν στο έδαφος, όπως ο φλοιός δέντρων ή οι πευκοβελόνες, μπορούν να συλλεχθούν και να μεταποιηθούν σε μοντέρνα επιτραπέζια σκεύη. Και αντικείμενα όπως κρεμαστά φωτιστικά, δοχεία ή σκαμπό μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν από ασβεστολιθική σκόνη ή βιομηχανικά υποπροϊόντα, σε λειτουργικά αντικείμενα.

Το Future Materials Lab ξεκίνησε και συνεργασία με το διετές μάθημα Material Futures Masters στο Central Saint Martins του Λονδίνου και διευκολύνει μια οικολογικά προσεγμένη προσέγγιση στις επιλογές υλικών.


Διαβάστε επίσης:
Μια φέτα καρπούζι για την Παλαιστίνη
Η κάμερα AI μετατρέπει παραγράφους σε ρεαλιστικές φωτο
A.I.: Ο γατοποιημένος Klimt και η Βιέννη
εμφάνιση σχολίων