0
1
σχόλια
450
λέξεις
CULTURE
Μία έκθεση και ένα αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το Έτος Κάλλας. Με ελεύθερη είσοδο
 
DOCTV.GR
4 Δεκεμβρίου 2023
Για το Έτος Κάλλας το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργάνωσε μια έκθεση που παίρνει τον τίτλο από την ατάκα που έλεγε κάθε βράδυ στην οικιακή της βοηθό.

Με μία έκθεση και ένα αφιέρωμα τιμά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Μαρία Κάλλας (1923-1977), από τη γέννηση της οποίας συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να βιώσουν, μέσα στους χώρους του, μια ολοκληρωμένη εμπειρία περιήγησης στον κόσμο της απόλυτης ντίβας. Η έκθεση «Καληνύχτα, σας αγαπώ» και το αφιέρωμα «Η μαγεία της Κάλλας» θα διαρκέσουν έως τις 30 Ιανουαρίου 2024 και φιλοξενούνται αντίστοιχα στο Φουαγιέ Ισογείου της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης» και στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».

«Καληνύχτα, σας αγαπώ: 100 χρόνια: Η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη της προσωπικότητας της μεγάλης ντίβας εντός αλλά και εκτός της σκηνής. Ο τίτλος της είναι εμπνευσμένος από μια φράση που θυμούνται  τα μέλη του οικιακού προσωπικού της Μαρίας Κάλλας, Μπρούνα Λούπολι, Φερρούτσο Μετσάντρι και  Έλενα Ποτσάν,: «Κάθε βράδυ, μαζί με την καληνύχτα της, μας έλεγε: σας αγαπώ!»

Η έκθεση βασίζεται σε προσωπικά αντικείμενα-ενθυμήματα και φορέματα της Μαρίας Κάλλας από τη συλλογή του Νίκου Χαραλαμπόπουλου. Συμπληρώνεται από ένα κοστούμι-δείγμα που έκανε ο Γιάννης Τσαρούχης για την παράσταση της όπερας Μήδεια στην Επίδαυρο, μακέτες κοστουμιών της Lila de Nobili [Λίλα ντε Νόμπιλι] από την παράσταση Λα Τραβιάτα στη Σκάλα του Μιλάνου, μία μακέτα του Piero Tosi [Πιέρο Τόζι] για την ταινία Μήδεια του Pier-Paolo Pasolini [Πιερ-Πάολο Παζολίνι] και μακέτες κοστουμιών του Γιάννη Τσαρούχη, δάνεια από ιδρύματα και ιδιώτες. Επιμέλεια έκθεσης: Λίλη Πεζανού.

 «Η μαγεία της Κάλλας»: Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη.  Mε αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» παρουσιάζει έως τις 30 Ιανουαρίου 2024 ένα αφιέρωμα που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει την κορυφαία σοπράνο μέσα από βιβλία, παρτιτούρες, προγράμματα συναυλιών, περιοδικά, οπτικοακουστικό υλικό (LP, cd, dvd) και βάσεις δεδομένων που ανήκουν στη συλλογή της Βιβλιοθήκης. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το υλικό εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης. Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από αρχειακά τεκμήρια για την Μαρία Κάλλας από τη δωρεά Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού και από το αρχείο του βαθύφωνου Νίκου Ζαχαρίου.

 
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,  Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, Είσοδος ελεύθερη . «Καληνύχτα, σας αγαπώ»: Επιμέλεια: Λίλη Πεζανού. 03.12.2023 – 30.01.2024, Δευτέρα – Κυριακή  10:00 – 18:00, Φουαγιέ Ισογείου Αίθουσας Χρ. Λαμπράκης. Αφιέρωμα «Η μαγεία της Κάλλας», σχεδιασμός, επιστημονική επιμέλεια: Gabriella Spanò έως 30.01.2024, Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-16:45, Τετάρτη: 10:00-19:00, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»


Διαβάστε επίσης:
Το Αρχείο του Καβάφη στην Αθήνα είναι ανοιχτό για όλους
Η ΕΛΣ γιορτάζει με την έκθεση Unboxing Callas
Η Τίλντα Σουίντον στην Αθήνα
εμφάνιση σχολίων